El Tribunal Suprem estudia endarrerir al 12 de febrer l'inici del judici pel procés, a escasses hores perquè comenci el trasllat dels nou independentistes presos a Madrid, una operació en la qual el Govern central i la Generalitat apel·len a la discreció i la «serenitat» per evitar incidents.

Segons va assenyalar ahir TV3, el Suprem ja tindria enllestida la interlocutòria d'adminissió de proves i faltava que els membres del tribunal ratifiquessin la data.

A la gran quantitat de proves plantejades pels advocats, que sumen 1.800 folis davant les 300 de les acusacions, s'hi afegeixen les peticions de l'exvicepresident català Oriol Junqueras i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, perquè el Suprem garanteixi un marge de temps entre l'assenyalament del judici i el seu inici, que permeti organitzar-se als equips jurídics de les defenses.

El passat 23 de gener, el president del tribunal, Manuel Marchena, va informar al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que el Suprem tenia previst començar el judici «en dates pròximes» al 5 de febrer, amb la finalitat que posés en marxa els tràmits per conduir als reclusos a presons de Madrid.

Tant el Departament de Justícia com el Ministeri d'Interior, responsable de les presons de la resta de comunitats, mantenen una fèrria reserva sobre els detalls del dispositiu de trasllat, que està previst que comenci en les pròximes hores. La discreció del Govern espanyol i de la Generalitat per a les conduccions dels presos -en dues fases que aniran a càrrec dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil- obeeix a la seva por a possibles incidents en cas que moviments pròxims als CDR pretenguin convocar mobilitzacions per impedir el pas a la comitiva policial.

De fet, la consellera de Justícia, Ester Capella, va demanar ahir que el trasllat dels nou líders independentistes presos a Madrid per al judici pel procés es porti a terme amb «serenitat», després d'insistir que aquest és el desig dels propis interns i de «les seves famílies». En la seva intervenció a la comissió de Justícia del Parlament, la consellera va fer una crida al «civisme», quan quedaven «hores perquè els presos surtin cap a Madrid» per ser jutjats per uns delictes que, va dir, «no han comès». Segons va insistir Capella, «a les portes del trasllat» arriba el moment de «tornar a demostrar que l'independentisme és cívic i pacífic».

D'acord amb el pla previst, en una primera fase, els Mossos d'Esquadra traslladaran els presos des de les presons de Lledoners, Puig de les Basses de Figueres i Mas Enric del Catllar, on estan interns, fins a Brians 2. Una vegada agrupats a Brians 2, serà la Guàrdia Civil l'encarregada de conduir, directament, als reclusos fins a les presons madrilenyes.