Francisco Estéban Yánez Rodríguez, general de divisió i director de Planificació Estratègica de l'Alt Comandament Militar de l'Aviació, es va convertir ahir en el primer alt càrrec de l'exèrcit veneçolà que va reconèixer Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. En un vídeo que ahir van recollir diversos mitjans veneçolans, Yáñez Rodríguez afirma: «Avui, amb orgull patriòtic i democràtic els informo que desconec l'autoritat irritant i dictatorial del senyor Nicolás Maduro i reconec el diputat Joan Guaidó com el president de la República de Veneçuela, per la qual cosa dignament em poso a les seves ordres».

Així mateix, el general anima els seus companys a l'exèrcit a sumar-se al nou projecte per aconseguir fer fora Maduro del poder. «El 90% de la Força Armada no està amb el dictador, està amb el poble (...). Als meus companys d'armes els demano que no reprimeixin més la gent», assegura Yánez en un vídeo que va inundar les xarxes socials, uniformat i amb una paret blanca de fons. Al seu parer, «la transició és imminent».

Amb la seva declaració, Yáñez s'uneix al coronel José Luis Silva, agregat militar a Washington, qui va donar a conèixer fa una setmana que romandria en el seu lloc als Estats Units, contradient les ordres del govern de Caracas.

En resposta a Yáñez, el comandant de l'Aviació Militar veneçolana, el major general Pedro Alberto Juliac Lartiguez, va respondre poc després a Twitter que «no es podia esperar menys del traïdor, nebot del corrupte general Yánez Méndez, que, per cert, té un expedient a la Contraloría General de la #FANB per corrupte!». Juliac va afegir que Yánez «no té autoritat sobre les tropes». «No té lideratge dins de l'Aviació Militar Bolivariana», va subratllar.

Veneçuela va viure ahir una intensa jornada de manifestacions al carrer, convocades pel president Nicolás Maduro i l'autoproclamat president, Juan Guaidó. Les marxes, celebrades tot just un dia abans que expiri l'ultimàtum donat per la Unió Europea per convocar eleccions, van fer sortir al carrer milers de persones amb punts de vista oposats.

Els seguidors de Juan Guaidó van ocupar la cèntrica avinguda de Las Mercedes de Caracas amb una concentració massiva per demanar a Maduro que abandoni el poder i convoqui eleccions. «Des de tots els municipis de Veneçuela i de cada ciutat del món, volem enviar un missatge molt clar. Volem donar una mostra de força, de manera pacífica i organitzada», va fet saber l'opositor abans del començament de les marxes.

Per la seva banda, Nicolás Maduro va convocar els seus seguidos a una concentració al centre de Caracas, lluny de l'opositora, per convèncer les bases bolivarianes, de la seva legitimitat com a president. Maduro va recriminar a «l'imperi nord-americà» i les «velles potències colonialistes d'Europa» que vulguin «posar la mà al poder polític».