El president del PDeCAT, el bagenc David Bonvehí, va assegurar ahir que si no és possible una llista unitària de l'independentisme català a les eleccions europees, «tenen altres opcions també guanyadores», amb referència al PNB.

Durant el consell nacional del partit a l'Hospitalet de Llobregat, Bonvehí va assegurar que el PDeCAT es presentarà a les europees i que tindran representació «amb totes les conseqüències». Bonvehí va fer una crida a impulsar una llista entre tots els partits independentistes i nacionalistes de l'Estat, però va apostar per «continuar» amb el PNB, ja que va considerar que «són conscients» de la situació del país i del PDeCAT. «Que ningú no dubti de les aliances que hem tingut en l'àmbit estatal i europeu, però la decisió l'hem de prendre amb tots els associats», va sostenir.

Així doncs, Bonvehí va recordar que la «fórmula final» per concórrer a les eleccions europees la decidirà la militància i el consell nacional. Això sí, va reivindicar la necessitat d'explicar-se a Europa i per això va demanar de trobar «la millor fórmula».

El president del Partit Demòcrata va iniciar la intervenció oberta a la premsa tenint un record pels polítics presos, a qui va definir com uns «autèntics herois del país». Així, va assegurar que el judici que afronten és un «autèntic escàndol» i «inhumà». «No s'ha respectat allò que haurien de respectar els procediments judicials», va expressar.

Bonvehí també va apostar perquè des de la formació es reivindiqui la vulneració de drets fonamentals que «han patit els 9 polítics processats». De fet, va presentar el PDeCAT com un «altaveu per amplificar el que succeixi». Bonvehí va alertar la resta de demòcrates i persones de l'Estat que «el que passa als independentistes també els pot passar a ells».

Bonheví va enviar un missatge a l'Estat i va recordar que el PDeCAT vol «conquerir la llibertat i aconseguir que es faci un referèndum sobre la independència sense tot el que ha passat fins ara». «Un dia farem un referèndum, el guanyarem i mai més serà considerat un delicte», va exclamar. Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat, el líder de la formació va mantenir el «no» als comptes i va reiterar que la condició per donar-hi suport és que el Govern espa-nyol «accepti» una taula de partits amb «independents» que gestionin el conflicte amb Catalunya. «Si Sánchez vol els pressupostos, que creï una taula de diàleg sobre el dret a l'autodeterminació i la situació política», va dir.