El Govern britànic ha decidit reactivar un protocol d'emergència per rescatar i reallotjar la reina Elisabet II d'Anglaterra i la resta de la família reial en el cas que es produeixin disturbis per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea el mes que ve. «Aquests plans d'evacuació d'emergència existeixen des de la guerra freda, però els hem readaptat per al cas que es produeixin disturbis si arriba un Brexit sense acord amb Brussel·les», indiquen fonts de l'oficina del Gabinet.

Els plans consisteixen que la família reial sigui immediatament evacuada de la capital britànica en el moment que comencessin els disturbis. Diversos grups d'empresaris van avisar que un Brexit sense acord generaria un caos immediat i considerable a les primeres setmanes mentre es reajustessin els protocols duaners per a l'entrada d'aliments i medicines.

Un d'aquests plans és l'anomenada Operació Espontània. Si hi hagués una guerra amb l'antiga Unió Soviètica, la família reial seria immediatament evacuada a una casa de camp sota la custòdia d'una «milícia» anomenada Força Reial. Si el conflicte augmentés, serien traslladats al iot reial cuirassat Britannia o a la seu de guerra del Govern a Corsham Court, a Wiltshire.

El diputat conservador i acèrrim defensor del Brexit, Jacob Rees-Mogg, ha lamentat que la revelació d'aquests plans per part d'aquestes fonts oficials només causen pànic infundat i va recordar que la família reial va romandre a Londres fins i tot durant els bombardejos alemanys sobre la ciutat durant la Segona Guerra Mundial. «Els histèrics responsables d'aquest sense sentit han estudiat més fantasia que història», va declarar.

Els funcionaris consultats pel Daily Mail creuen que les seves pors tenen fonament. «A mesura que la reina ha acabat immiscida contra la seva voluntat en la política, s'ha tornat cada vegada més probable que alguns manifestants protestin contra la família reial», han explicat. «Aquí ningú vol fer por. Hi ha desenes de plans per bregar amb qualsevol eventualitat», van explicar.