ERC i el PDeCAT estan decidits a presentar aquesta setmana una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat si el Govern de Pedro Sánchez no s'obre a crear una taula de diàleg sobre Catalunya que permeti parlar del dret a l'autodeterminació.

Els independentistes han llançat aquest dilluns un ultimàtum a Sánchez, abans que el ple del Congrés debati, el 12 i 13 de febrer, les esmenes a la totalitat que es registrin contra els comptes públics per a aquest any.

Volen, així, desbloquejar la taula de diàleg entre partits que des de fa setmanes estudien crear el Govern central i la Generalitat, sense que de moment s'hagin posat d'acord en qui ha d'integrar-la -l'executiu català vol presència de "mediadors"- i quines qüestions hauria d'abordar.

La més taxativa ha estat ERC, que ha anunciat que aquest dimarts presentarà una esmena a la totalitat als comptes estatals.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha ofert al Govern del PSOE la possibilitat d'obrir una taula de negociació sobre "l'exercici del dret d'autodeterminació" i ha demanat posar fi "a la repressió", però si no hi ha gestos concrets en aquests àmbits els republicans mantindran la seva esmena a la totalitat.

El PDeCAT dona marge de temps fins divendres

De la seva banda, el PDeCAT ha exposat un posicionament similar al d'ERC, tot i que dóna marge a Sánchez fins divendres per moure's.

"Demanem al president Pedro Sánchez una taula de diàleg bilateral per trobar una solució política al conflicte de Catalunya, amb la presència d'un mediador neutral que garanteixi el compliment dels acords als quals s'arribi. Mentre no arribi aquesta oferta en forma de diàleg, el PDeCAT es manté en la no aprovació dels pressupostos i presentarem una esmena a la totalitat", han explicat els demòcrates en un comunicat.

Des del Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha aprofundit en els requisits que planteja el PDeCAT a Sánchez per avalar la tramitació dels pressupostos: acceptar el "diàleg sense condicions" que reclama el Govern de Quim Torra, amb uns terminis i uns "facilitadors internacionals", i permetre que en aquella taula es "parli del dret a l'autodeterminació".

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha instat ERC i PDeCAT a reflexionar, ja que "farien bé a votar allò que esperen els catalans" en els Pressupostos Generals de l'Estat.

"Supeditar el vot als pressupostos a altres qüestions que no depenen del poder executiu sinó d'altres, com el judicial, està fora de tot sentit comú", ha asseverat.

Iceta recrimina a ERC que s'alineï amb PP i Cs

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha recriminat a ERC que s'alineï amb el PP i Cs: "La decisió d'ERC de presentar una esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat pot portar-los a votar el mateix que PP i Cs. Alertem contra una pinça contrària al progrés de tot Espanya i als interessos de Catalunya", ha escrit a Twitter.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat que comença a "dubtar" que el Govern vulgui aprovar els pressupostos de la Generalitat i l'ha apressat a presentar una proposta "seriosa i creïble" en matèria fiscal i en polítiques socials.

Mentre els independentistes intenten desencallar una taula de diàleg amb el PSOE i Podem que abordi el conflicte polític a Catalunya, aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, encapçalarà la segona cimera amb líders parlamentaris catalans, que donarà continuïtat a la primera reunió, del 16 de novembre, a la que no van acudir ni Ciutadans, ni el PPC, ni la CUP.