Espanya i divuit estats més de la Unió Europea han formalitzat aquest dilluns el reconeixement del president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, com a president interí de Veneçuela en una declaració conjunta. En el text, els 19 "prenen nota" de la negativa de Nicolás Maduro a convocar eleccions presidencials i afirmen que, d'acord amb els preceptes de la Constitució veneçolana, reconeixen Guaidó com "president encarregat de Veneçuela" amb la finalitat que convoqui unes eleccions "lliures, justes i democràtiques". Des de Caracas, Guaidó ha expressat l'agraïment "profund" pels suports rebuts des d'Europa i també per part d'altres països.

"El 4 de febrer serà recordat com el dia que el món va reconèixer el sacrifici i la lluita per la llibertat a Veneçuela", ha afirmat en roda de premsa. Guaidó també ha agraït el reconeixement per part del Parlament Europeu, la primera institució comunitària que ho ha fet.

Manca d'unanimitat al bloc europeu

Els estats que subscriuen la declaració conjunta no són els 28 que conformen el bloc europeu però sí que són una majoria, que durant aquest dilluns ja han anat manifestant els suports de forma individual.

Entre els que s'han sumat a la declaració conjunta hi ha Espanya, Portugal, Alemanya, el Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos, França, Hongria, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Luxemburg, la República Txeca, Letònia, Lituània, Estònia, Polònia, Suècia i Croàcia.

En canvi, no s'hi han sumat Italià, Grècia, Irlanda, Malta, Xipre, Eslovàquia, Eslovènia, Romania i Bulgària.

La declaració evidencia la manca d'unanimitat al bloc, incapaç fins ara de mantenir una posició comuna sobre el reconeixement. Algunes fonts apunten al bloqueig per part d'Itàlia. Preguntat durant la roda de premsa per aquest país, Guaidó ha assenyalat que Roma "encara no s'ha pronunciat formalment". "Esperem que en els pròxims dies Itàlia pugui fer el pas de reconeixement, ens encantaria comptar amb un país germà", ha expressat.