El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dilluns a La Moncloa per reconèixer Juan Guaidó com a “president encarregat” de Veneçuela. Ho ha fet un cop ha expirat el termini de vuit dies que va donar a Nicolás Maduro perquè convoqués eleccions presidencials democràtiques. “Arribat aquest dia, el govern d’Espanya anuncia que reconeix Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela”, ha dit abans d’assegurar que Guaidó és el president legítim per la seva condició de president de l’Assemblea Nacional. En tot cas, Sánchez ha advertit que Guaidó ha de ”convocar unes eleccions en el menor termini possible” que siguin “lliures, democràtiques i sense exclusions” on els veneçolans puguin votar “sense pors ni amenaces”.

En una declaració sense preguntes, Sánchez Ha afirmat que la Comunitat Internacional haurà de respectar el resultat i verificar que les eleccions se celebren amb totes les garanties democràtiques.

També ha refermat la disposició de l’Estat “a col·laborar i treballar amb altres països, com el grup de Lima” i per això promourà al sí de la UE “un pla d’ajuda humanitària per pal·liar urgentment la greu situació que s’hi viu”, perquè les víctimes del règim de Maduro “és el propi poble veneçolà”.

També ha recordat que el govern espanyol ha apostat pel multilateralisme com a solució indispensable per a una solució pacífica a Veneçuela i manté una posició “consensuada” amb diversos països europeus, i ha apuntat que pròximament contactarà amb altres governs que “vulguin sumar esforços” per desenvolupar la seva posició.

“No farem un pas enrere, Espanya estarà a l’alçada del que s’espera d’ella”, ha dit.

En una entrevista a La Sexta emesa aquest diumenge, Maduro va recordar que el seu país va celebrar eleccions presidencials el 20 de maig del 2018, i per tant “Veneçuela ha fet totes les seves eleccions” menys la de l’Assemblea Nacional, que “es farà en el seu moment”.