L'exconseller d'Exteriors de la Generalitat i ara a la presó en espera del judici que començarà el proper 12 de febrer, Raül Romeva, assegura que «la nostra presó provisional és la prova que aquest judici no serà just». Romeva ho afirma en una entrevista a Bojan Brezigar per als diaris de l'associació europea MIDAS, de la qual forma part Regió7. L'entrevista va ser feta quan Romeva encara era a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

Una altra mostra, segons Romeva, que «el judici no serà just» és que «existeixen investigacions extraprocessals, tramitacions separades, causes paral·leles entre jurisdiccions, tot per generar la màxim desigualtat entre acusadors i defensa i per obtenir la nostra indefensió». Davant d'aquesta situació, l'exconseller afegeix que «ens defensarem com si fos un judici amb tots els arguments racionals i les proves objectives que demostren que davant una ficció construïda l'única sentència possible és la llibertat. Però no entenem la defensa com un gest legal, sinó més aviat moral».

De fet, preguntat per si se sent culpable, ell mateix aclareix que «fer un referèndum no és cap delicte. N'hi ha prou de llegir el Codi Penal. De fet, queda molt clar que no ho és quan el 2005 es va despenalitzar aquest supòsit». I afegeix que «aquesta és una qüestió política, i utilitzar la via penal per reprimir una ideologia és un perill per a la democràcia».

També preguntat per com veu el futur del procés, assegura que «sigui quina sigui la sentència, el problema polític continuarà. Perquè la presó, el judici i la repressió, que pateixen milers de persones a Catalunya, són només la conseqüència, però no són el problema. El problema persistirà, però també la nostra voluntat constructiva i el nostre compromís polític continuaran intactes. Sabem que amb el judici no s'acaba res, només comença».

Respecte del canvi de Govern a l'Estat, Romeva apunta que «el problema per part del govern de Sánchez es troba que torna a definir Catalunya com un problema d'ordre públic, com feia Rajoy, i no com un problema polític; just el debat i el marc que, a més, interessa a l'extrema dreta. Però sense alternativa, sense política, sense valentia, i sense un projecte definit sobre la llibertat, és clar que el projecte autoritari és el que prevaldrà a Espanya i Sánchez hauria de tenir en compte que aquest projecte autoritat prevaldrà també per sobre dels socialistes, com ja els ha passat a Andalusia».

El que va ser conseller d'Exteriors en el govern de Puigdemont també assegura que «nosaltres hem intentat sempre negociar i dialogar amb l'Estat espanyol i hem fracassat», i afirma que més enllà dels intents de Catalunya, «hi ha hagut diverses ofertes per ajudar, hem sentit molts actors que s'oferien per fer aquestes negociacions, nosaltres sempre hi hem estat disposats. El president Juncker mateix va manifestar que nosaltres hi estàvem disposats, però que és l'Estat espanyol que no vol. S'ha de reconèixer que el problema no rau en la negociació, rau en la falta de voluntat, l'absència de voluntat d'Espanya per al diàleg, per parlar».

En l'entrevista, Romeva també explica quina era la seva rutina a Lledoners i reconeix que «la presó t'allunya de les persones a qui estimes, és una pena d'una severitat extrema, no només per a nosaltres, sinó especialment per a les nostres famílies. Cada dia enyoro la família, els amics, especialment els meus fills».