El jutge José de la Mata ha acordat la suspensió cautelar de les reclamacions que hagin formulat les entitats financeres que van subscriure contractes vinculats als tractaments de les clíniques del Grup iDental i als que romanen vinculats els perjudicats per aquest frau.

El jutge de l'Audiència Nacional ha adoptat aquesta decisió en un acte en què a més s'acorda requerir a deu entitats financeres perquè cessin en aquestes reclamacions, així com a abstenir-se d'incloure en els fitxers d'informació patrimonial a aquells perjudicats que hagin deixat de pagar els crèdits.

Segons el magistrat, aquesta mesura cautelar permetrà evitar majors perjudicis als denunciants, que estaven obligats a abonar les despeses periòdiques del crèdit sabent que el tractament odontològic no se'ls administraria.

I tot això tenint en compte que molts dels damnificats, en els casos més greus, "es veuen fins i tot impossibilitats d'acudir a un nou tractament que tracti de resoldre el cas, o completar el tractament".

El jutge tracta de garantir així una protecció eficaç dels drets del consumidor, evitant que una situació clarament injusta es mantingui durant la tramitació del procés principal.

Això permetrà als usuaris / prestataris no patir encara més perjudicis, que s'han vist incrementats "com a conseqüència de l'execució d'un contracte al consum vinculat a un contracte de serveis que no han estat prestats".

A més, segons el jutge, les entitats financeres han expressat la seva inquietud davant la situació i la gravetat dels fets i han manifestat el seu compromís per atendre les reclamacions presentades i la seva disposició a facilitar solucions.

En el cas iDental, segons l'acte, ha quedat acreditada l'existència d ' "un patró uniforme d'actuació" per part dels investigats.

El "modus operandi" consistia a aconseguir fons per a l'enriquiment personal mitjançant l'engany als pacients, als qui se'ls feia contractar préstecs per al finançament de tractaments dentals amb suposats descomptes, que podien arribar al 80% d'un pressupost inflat a força de suposades subvencions que en realitat no existien.

Pretenien, per tant, obtenir la major quantitat possible de diners en efectiu, sense importar-los els mètodes i sabent que no es completarien els tractaments i que la qualitat del material odontològic era molt deficient

D'aquesta manera, iDental "es va quedar amb els capitals rebuts de les entitats financeres i no va sol·licitar la cancel·lació o interrupció dels crèdits al consum".

La mesura cautelar que ha estat adoptada, permetrà ara tant als afectats com a les entitats financeres determinar, en funció de les circumstàncies de cada cas, la solució més apropiada en cada cas.

Entre elles, acordar que la interrupció del servei provoqui que es cancel·lin les obligacions contractuals (en els casos que els serveis no han començat) o la cancel·lació o devolució dels crèdits, segons correspongui, com a conseqüència de l'avaluació per un tercer de la part del tractament no prestada.

Una altra alternativa que exposa l'acte és la continuació del tractament iniciat amb altres clíniques dentals proporcionades per les entitats financeres o bé altres solucions que les parts, en exercici dels seus drets, considerin oportunes.