El fiscal Pedro Rubira va defensar ahir la competència de l'Audiència Nacional per jutjar l'excúpula dels Mossos, en què hi ha el major Josep Lluís Trapero, i va qüestionar la imparcialitat dels tribunals catalans per enjudiciar els delictes de sedició i rebel·lió derivats del Procés.

«Pot haver-hi imparcialitat, serenitat, si s'envia la rebel·lió i la sedició a Catalunya?», es va preguntar Rubira en el transcurs de la vista de l'article abans del pronunciament celebrada per examinar les al·legacions contra la competència de l'Audiència Nacional.

Arran d'aquestes manifestacions, la Fiscalia va emetre una nota per aclarir que «en cap cas es dubta de la professionalitat dels magistrats que exerceixen les seves funcions a Catalunya», i que al que es referia Rubira és l'ambient de crispació pel Procés i a la necessària serenitat que això requereix, tal com ja recollia la querella del Ministeri Públic que va donar lloc a aquesta causa. Dels quatre acusats, només dos la qüestionen, l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig i l'exdirector dels Mossos Pere Soler, mentre que els altres dos, Trapero i la intendent Teresa Laplana, han declinat presentar al·legacions assumint de facto que sigui aquest tribunal el que els jutgi. Durant la vista, celebrada davant la secció primera penal de l'Audiència Nacional, a la qual correspon jutjar aquests fets, l'advocat de Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, que també representa Puigdemont, va exposar que des que la sala va fixar la competència al novembre del 2017, a l'inici de la instrucció, «l'àmbit subjectiu» del procediment no és el mateix perquè diversos imputats van passar a ser competència del Tribunal Suprem.

Segons la defensa, la interpretació dels delictes contra la forma de govern, que, segons l'article 65 de la Llei orgànica del poder judicial serien competència de l'Audiència Nacional, s'ha de fer de manera restrictiva, el que entén no s'ha fet en aquest cas a englobar-hi els de sedició i rebel·lió.