El Govern català va revelar ahir el document de 21 punts que va lliurar al cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en el qual demana «reconèixer i fer efectiu el dret a l'autodeterminació», que s'accepti «la mediació internacional» i que s'apliquin mesures per a la «regeneració» de l'Estat.

El document es va donar a conèixer ahir en el transcurs de la segona reunió de la taula de diàleg que el president de la Generalitat, Quim Torra, va mantenir amb els representants de JxCat, ERC, PSC-Units i Catalunya En Comú Podem. Torra va traslladar aquest document a Sánchez durant la reunió que van mantenir el dia 20 del desembre passat al Palau de Pedralbes de Barcelona encara que de manera discreta, ja que només es va conèixer el seu lliurament pocs dies després, quan ho va explicar el mateix president català, encara que sense fer públic el document.

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va oferir ahir com a «facilitador» d'un acord entre l'Executiu de Pedro Sánchez i el Govern de la Generalitat i va assegurar que no veu que hi hagi «cap inconvenient» perquè es constitueixi una nova taula de diàleg amb partits catalans i estatals.

Al final de la segona reunió de la taula de diàleg catalana, al Palau de la Generalitat, Iceta va aplaudir «l'esforç de transparència» del president català, Quim Torra, i el seu Govern per detallar l'estat de les seves converses amb l'Executiu central i ha recriminat a Ciutadans, el PPC i la CUP la seva absència.

Iceta espera que «es produeixi un acord» al voltant dels «escenaris de diàleg» que s'estan plantejant obrir els dos governs, si bé va deixar clar que, segons el seu parer, el document de 21 reivindicacions que Torra va lliurar a Sánchez no és «útil» per trobar una solució. En concret, hi ha damunt de la taula la possibilitat de crear un espai de diàleg entre partits estatals i catalans, amb la participació d'una figura neutral que doni fe de les discussions i dels acords que puguin aconseguir-se en aquestes reunions.

La taula de diàleg entre el president de la Generalitat i alguns grups del Parlament va acordar reunir-se una vegada al mes, crear un equip tècnic de treball, i que les seves conclusions i documents es traslladin «a la Taula de diàleg bilateral del Govern amb l'Estat i a una segona taula que compartiran partits catalans i del Congrés».