El PDeCAT presentarà avui una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat, si bé ha allargat la mà al Govern del PSOE i ha deixat una «porta oberta» a retirar-la a l'últim moment si acaben cristal·litzant les negociacions per crear una taula de diàleg entre partits.

Així es va decidir en una reunió al Parlament en la qual van participar els màxims dirigents del PDeCAT, la cúpula del grup parlamentari de JxCat, així com el president català, Quim Torra, i, per videoconferència, l'expresident Carles Puigdemont.

Al final de la reunió, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va confirmar que avui es presentarà una esmena a la totalitat als comptes estatals, com va fer ERC dimarts, ja que l'«oferta» del Govern de Pedro Sánchez queda «molt lluny» de les condicions que els demòcrates havien plantejat per facilitar amb els seus vots la tramitació del projecte pressupostari.

El 14 de gener, des de Waterloo (Bèlgica), Puigdemont i tota la direcció del PDeCAT van condicionar el suport a la tramitació dels pressupostos a la creació d'una taula de diàleg que abordi el «conflicte» a Catalunya, «amb testimonis independents que puguin verificar i denunciar l'incompliment dels acords».

Els últims dies, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, juntament amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha mantingut converses amb la vicepresidenta de l'executiu central, Carmen Calvo, a fi de concretar una taula de partits, amb la participació d'un «relator» que pugui donar fe dels acords.

La polèmica aixecada arran d'aquesta figura del «relator», que ha portat fins i tot a PP i Ciutadans a convocar una mobilització per a aquest diumenge a Madrid contra Sánchez, ha sacsejat la negociació entre els dos executius, fins al punt que, segons Campuzano, els socialistes han reculat respecte als seus posicionaments.

D'acord amb la informació que Artadi va traslladar a la reunió amb els seus correligionaris al Parlament, als últims dies «hi ha hagut moments que semblava que estàvem més prop de l'acord que no pas ara», va explicar Campuzano. Ara, «l'oferta que planteja el Govern socialista està molt lluny d'allò que podria permetre al PDeCAT no presentar l'esmena a la totalitat», va raonar Campuzano, que no obstant això va evitar tancar la porta a no presentar-la si el PSOE, en les pròximes hores, es mou cap a l'acord.

De fet, encara que es registri l'esmena a la totalitat, va subratllar que fins dimecres de la setmana que ve el PDeCAT estaria disposat a retirar-la si els socialistes «tornessin a les posicions que semblava que havien tingut els últims dies».

«Fins minuts abans de la votació, tindrem la mà estesa per construir aquests espais de diàleg», va assegurar Campuzano, que va insistir que cal acordar no només la figura del relator sinó un «paquet global d'espais de diàleg», que «no siguin per marejar la perdiu sinó per abordar el problema de fons».

Campuzano va demanar al Govern central que sigui «coherent» i no abandoni «el camí del diàleg», perquè «cedir a les pressions de PP, Cs, Vox i els sectors més conservadors del PSOE és la millor garantia perquè la dreta governi durant molts anys Espanya».

També es va mostrar «convençut» que el PDeCAT i ERC coincidiran, tant si es decideix retirar com mantenir el veto als comptes.