08 de febrer de 2019
08.02.2019
Regió7

El Govern espanyol frena el diàleg i rebutja parlar d'autodeterminació

Carmen Calvo: «No és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar»

08.02.2019 | 15:59
Carmen Calvo, en roda de premsa

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d'haver rebutjat l'oferta del Govern espanyol per al diàleg dins de la llei, i ha advertit que el govern espanyol no anirà més enllà. Segons Calvo, la proposta que l'executiu espanyol ha posat sobre la taula és "el destí final" i "no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar". A partir d'ara, segons Calvo, el seu executiu centrarà l'atenció estrictament en l'aprovació dels comptes.

Calvo ha acusat els independentistes de no haver actuat de manera lleial ni amb el nivell de "rigor" i de "transparència" que cal en aquest procés. ERC i PDeCAT, ha dit, no accepten l'última proposta que manté la figura d'un 'relator' que "facilitarà la coordinació dels treballs, es convocatòries i fixarà l'ordre del dia".

Segons el document que La Moncloa ha facilitat també a la premsa, aquest 'relator' ha d'ajudar "a crear les condicions idònies per al diàleg, donar fe dels acords i determinar el seguiment de la seva aplicació". El document també apunta que formaran part de la mesa de partits dos representants de cada força amb capacitat de decisió" a l'Estat i a Catalunya.

Segons Calvo, aquesta proposta és la via per propiciar la convivència "per una via dialogada i legal" i l'executiu espanyol l'ha fet arribar en els últims dies al govern de la Generalitat. Sense èxit, perquè "tenim dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar" i quan dues parts no tenen possibilitats d'establir un acord "cal parar".

En aquest sentit ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i "no acceptarà mai el plantejament d'un referèndum d'autodeterminació". A partir d'ara, ha apuntat, l'executiu espanyol se centrarà estrictament en l'aprovació dels pressupostos.

"Ho hem intentat fins aquest document, i a partir d'aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem i demanem el suport de tots els grups parlamentaris als pressupostos d'aquest país", ha dit.

En tot cas ha advertit que si rebutgen els pressupostos els grups independentistes "hauran d'explicar a Catalunya perquè prioritzen a altres tipus d'interessos a solucions concretes a problemes larvats de fa molts anys. "

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook