El Govern català va vincular ahir la figura del «relator», que negocia amb l'executiu de Pedro Sánchez, a una nova taula amb partits d'àmbit estatal, i no a l'espai de diàleg, ja existent, entre forces polítiques catalanes.

La polèmica al voltant del relator, que ha generat el rebuig de PP i Ciutadans i ha atiat el debat intern al PSOE, ha estat seguida amb cert desconcert des de les files independentistes.

D'entrada, el fet que la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, hagi ubicat la figura del relator a la taula de partits a Catalunya ha descol·locat el Govern català. De fet, aquesta taula de diàleg catalana ja s'ha reunit dues vegades -el 16 de novembre i aquest dimarts passat- i en aquesta, interpreten els independentistes, no té sentit que hi hagi cap relator, perquè fins ara no ha fet falta i, en tot cas, no és una cosa que el Govern entraria a negociar amb l'executiu central.

«Ens sembla totalment fora de lloc que posin la figura del mediador en una taula que ja existeix i que és un mandat del Parlament», va subratllar la consellera de la Presidència, Elsa Artadi.

En roda de premsa des del Parlament, Artadi va refredar les expectatives d'acord per evitar que els independentistes al Congrés segueixin endavant amb les seves esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat: «Estem lluny d'arribar a un acord que permeti un diàleg efectiu», va assegurar.

Artadi va recalcar que el Govern central «no ha de posar condicions» a la taula de partits catalans i va asseverar que amb Calvo «sempre» s'ha parlat d'una taula de forces polítiques «a escala estatal», en què la Generalitat vol que hi hagi Podem, a més del PSOE i d'aquest relator «neutral».

La consellera considera que el Govern central està sotmès a la «pressió» de PP i Ciutadans, per la qual cosa ha de decidir «si està del costat del dret i les llibertats o del costat de la repressió». A la tarda, després del vendaval de reaccions sobre la figura del relator que negocien els dos executius, es van reprendre les converses.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i Artadi, en connexió des del Parlament, van conversar per videoconferència amb Carmen Calvo durant «una hora i mitja», segons fonts de la Generalitat. En la conversa, segons les mateixes fonts, «s'ha avançat» i les dues parts «s'han instat a continuar parlant els pròxims dies».

Retrets al mateix PSOE

L'acceptació per part del Govern espanyol de la figura d'un relator va esvalotar l'anomenat «vell» PSOE, que ho considera una cessió davant els independentistes catalans, preludi d'una pròxima negociació, a canvi del seu suport als Pressupostos Generals de l'Estat al Congrés.

«Aprovar un pressupost no justifica cessions que posin en qüestió la Constitució, la unitat d'Espanya, l'estat de dret ni la decència. Estic segur que @sanchezcastejon no cedirà a xantatges dels independentistes, càncer de la democràcia amb el qual cal acabar», va denunciar el president d'Aragó, Javier Lambán, a Twitter. També el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va aixecar la veu per dir que el «model» de diàleg que proposa el Govern el deixa «molt perplex», perquè «si del que es tracta és de tenir algú de testimoni, perquè no es fien els uns dels altres, per això poden parlar directament al parlament, que hi som tots els espa-nyols de testimoni i tinc tant interès com ningú a saber allò que diuen».