El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va advertir ahir que el seu Govern «no permetrà el xou de l'ajuda humanitària falsa» i va demanar a la comunitat internacional d'optar, en canvi, per desbloquejar els «gairebé 10.000 milions de dòlars» que tindrien «bloquejats» el règim chavista.

«Veneçuela no permetrà el xou de l'ajuda humanitària falsa perquè no som captaires de ningú», va afirmar durant una roda de premsa en la qual va defensar la «capacitat» del seu Executiu per donar menjar, atenció sanitària, habitatge i ocupació a la ciutadania. En aquest sentit, va afirmar que a Veneçuela no existeix «cap crisi humanitària» i que aquesta és «fabricada» des dels Estats Units per justificar la «intervenció», de la qual considera còmplice l'oposició veneçolana. «Si volen ajudar Veneçuela, alliberin els diners que ens tenen bloquejats. És un joc macabre», va reclamar.

Així, va denunciar el «regal podrit» -«molt bonic per fora però per dins porta el verí de la humiliació»- i va demanar el cessament de la «persecució financera». Amb els 10.000 milions de dòlars suposadament bloquejats, Maduro es veu capaç de garantir «tot el que necessita el poble de Veneçuela». En cas que arribi l'ajuda, el mandatari va matisar que el seu Govern respondrà amb una «acció legal».

L'ambaixador dels Estats Units a Colòmbia, Kevin Whitaker, va defensar des de la ciutat fronterera de Cúcuta, on han començat a arribar els primers subministraments, que l'enviament d'ajuda per a Veneçuela és una «campa-nya humanitària» que només busca «alleujar» el sofriment dels veneçolans, i va negar altres motivacions.

D'altra banda, el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela va declarar ahir «nuls» els nomenaments realitzats per l'Assemblea Nacional, a la qual al seu torn considera en «desacatament», dels «representants diplomàtics» de l'autoproclamat president interí, Juan Guaidó.

El president de la Sala Constitucional del TSJ, Juan José Mendoza, va afirmar que la designació d'aquests «representants diplomàtics» és «nul·la» i va avisar que els qui acceptin el lloc incorreran en un delicte de traïció a la pàtria, segons va informar el canal Noticias 24.