La concentració a la plaça de Colón contra la «traïció» de Pedro Sánchez a Catalunya i en demanda d'eleccions va obrir al carrer la campanya electoral, no només dels comicis de maig sinó de les generals, cada vegada més a prop. Eleccions anticipades va ser la demanda més repetida d'una mobilització amb el lema «Per una Espanya unida, eleccions ja!», que només va reunir 45.000 persones, segons dades de la Policia Nacional facilitades per la Delegació del Govern a Madrid, i uns 200.000, segons els convocants, PP i Ciutadans.

La concentració també va servir perquè els partits que s'oposen al Govern socialista de Pedro Sánchez exhibissin la seva força abans de les nombroses cites a les urnes que s'entreveuen a l'horitzó.

Malgrat els dubtes inicials, al final sí que va haver-hi foto conjunta dels líders dels partits que es van sumar a la protesta -excepte Manuel Valls- i, encara que una mica separats, es va poder veure en una mateixa imatge Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal, flanquejats per representants d'UPN, Foro Asturias, UPyD i el PAR.

El manifest de la concentració, llegit pels periodistes Carlos Cuesta, María Claver i Albert Castillón, va advertir Sánchez que «la unitat nacional no es negocia» i que els espanyols «no estan disposats a tolerar més traïcions, ni concessions». «Els esdeveniments dels últims dies suposen una humiliació de l'Estat sense precedents a la nostra vida democràtica», denunciava el manifest, que destacava que «cap govern està legitimat per negociar amb la sobirania nacional».

En tot cas, el manifest llegit parteix d'una premissa falsa, el fet que el Govern ha acceptat «les 21 exigències del sobiranisme», cosa de la qual no hi ha la més mínima evidència, ja que el Govern sempre ha dit que no acceptarà cap plantejament que afecti la unitat d'Espanya ni tampoc un referèndum d'autodeterminació.

En clau electoral, Pablo Casado es va mostrar convençut que «el temps de Sánchez ja s'ha acabat». «D'aquí a cent dies tenim tres eleccions en les quals podem passar d'aquestes places a les urnes, l'Espanya dels balcons ha de passar a les urnes», va proclamar. El president del PP va denunciar la «rendició socialista» i els «tractes sota la taula» que, segons el seu parer, ha desenvolupat el Govern de Pedro Sánchez «des de la moció de censura» amb l'únic objectiu de «perpetuar-se en el poder» i que per a això ademet el «xantatge» dels independentistes.

Albert Rivera, de Ciutadans, va avisar Sánchez que «si convoca eleccions» ja no faran falta més mobilitzacions. «Ja n'hi ha prou que els separatistes ens marquin el camí i que el conjunt dels espanyols estiguem al servei dels que volen liquidar aquest país», va proclamar.

Més contundent va ser el president de Vox, Santiago Abascal, que va defensar la necessitat de «sufocar el cop» a Catalunya «fins a les últimes conseqüències» amb la detenció dels seus «responsables i conspiradors». Abascal no va dubtar a acusar de «traïció» Sánchez, i el seu Govern «il·legítim i mentider» i «sostingut pels enemics d'Espanya, de l'ordre constitucional i de la convivència entre els espanyols».

També va acudir a la cita, encara que va evitar la fotografia amb Vox, el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, que considera que defensar la Constitució és un deure de tots els espanyols.

El president del govern espa-nyol, Pedro Sánchez, va manifestar el seu «respecte» a la concentració d'ahir a la plaça de Colón de Madrid. Amb tot, va lamentar que el PP exigeixi «lleialtat» quan és al govern i que, en canvi, des de l'oposició, atiï la confrontació. «A això ho anomenen patriotisme i no, és deslleialtat», va reblar en unes declaracions fetes des de Santander.

«Un fracàs estrepitós»

El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar que la manifestació havia estat un «fracàs estrepitós que hauria de fer recapacitar el PSOE». «L'esperem a la taula de diàleg. Nosaltres anirem a parlar del dret d'autodeterminació de Catalunya, que és el consens del 80% de la societat catalana», va escriure en un tuit.

Paral·lelament, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va afirmar que «l'amenaça ultra era una fantasia» en relació amb la manifestació i va demanar al PSOE coratge per «treure's els seus ultres de sobre». Al seu compte de Twitter, Puigdemont va escriure: «Segons la lògica que els convocants (i altres) ens apliquen a nosaltres, Espanya no vol estar unida perquè la immensa majoria s'ha quedat a casa».