El judici al procés comença avui a les 10 del matí, només 14 mesos després dels fets que són jutjats per presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

L'inici de les sessions arrenca amb una expectació política i mediàtica sense precedents malgrat que la jornada, dividida en sessions de matí i tarda, es dedicarà en exclusiva al fet que les defenses dels dotze dirigents independentistes puguin exposar els seus arguments per intentar, en última instància, la nul·litat de tot el procediment judicial (les denominades qüestions prèvies).

Malgrat el contingut tècnic de l'acte judicial en si, la sessió d'avui permetrà veure per primera vegada la sala constituïda i els dotze encausats davant del tribunal, considerat «equilibrat» perquè els seus set membres pertanyen a diferents sensibilitats dins de la carrera, i al capdavant del qual se situa el president de la sala penal, Manuel Marchena, que serà a més el ponent de la sentència.

Dubtes pendents

L'arrencada permetrà resoldre alguns dubtes encara pendents, com el lloc que triaran els dotze encausats per asseure's a la sala, ja que se'ls va donar l'oportunitat d'eludir el banc i situar-se al costat dels seus advocats -encara que la falta d'espai els obligaria a ocupar cadires just darrere. Les defenses no han aclarit què faran finalment els seus defensats.

Per a qui la fiscalia demana més pena és per a Oriol Junqueras (que s'enfronta a 25 anys de presó i 25 d'inhabilitació per rebel·lió agreujada per la malversació de fons públics), per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell (17 anys per rebel·lió) i per als líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (17 anys per rebel·lió), tots ells en presó provisional, com a «principals promotors» del desafiament sobiranista. Per als exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, la fiscalia reclama 16 anys per rebel·lió i malversació. Per als exconsellers que són fora de la presó, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, la fiscalia demana penes de 7 anys de presó per delictes de malversació i continuat de desobediència.

Respecte a les acusacions de rebel·lió -sedició en el cas de l'advocacia de l'Estat- pivotaran sobre l'acreditació o no de la violència en el desenvolupament dels fets de la tardor del 2017. L'advocacia de l'Estat rebaixa fins als 12 anys la seva petició de presó per a Junqueras i igualment demana menys pena que la fiscalia per a la resta de polítics i activistes. Pel que fa a Vox, demana per als esmembres del Govern a la presó 74 anys de presó (suma als anteriors delictes el d'organització criminal) i per als Jordis i Forcadell, 62 anys. Per als exconsellers en llibertat reclama 24 anys de presó.

Després de l'interrogatori dels processats començaran a declarar més de 500 testimonis sol·licitats per totes les parts. En total s'han acreditat 600 periodistes de 150 mitjans, dels quals mig centenar són estrangers.

El Suprem ha desplegat un important esforç organitzatiu de cara al judici, que s'allargarà durant mesos i per al qual s'han reservat, en principi, jornades de matí i tarda de dimarts a dijous. No obstant això, si es veu que el calendari previst no es compleix amb aquestes sessions es podran estendre al divendres i fins i tot al dissabte. La intenció és que les sessions concloguin amb temps suficient perquè els set magistrats tinguin a punt la sentència com a màxim el juliol.