12 de febrer de 2019
12.02.2019

Les entitats criden a «aturar el país», a secundar la vaga del 21-F i a la mobilització «massiva i sostinguda»

Milers de persones es concentren a Barcelona en contra el judici de l'1-O i iniciar un «nou cicle» de protestes

12.02.2019 | 21:30
Concentració a Barcelona

Representants de diverses entitats i partits polítics han fet una crida a "ajuntar totes les forces disponibles" de "diverses sensibilitats polítiques i ideològiques" per "sortir al carrer de forma unida i sostinguda" davant el judici de l'1-O. Davant milers de persones concentrades a la plaça de Catalunya de Barcelona han exposat que el judici "marcarà un abans i un després" i per això han dit que cal actuar des de la "pluralitat d'acords polítics, socials, sindicals i veïnals". Davant l'"amenaça" als drets civils, polítics, socials i laborals, i en un moment en què "la mateixa democràcia està en perill", han demanat iniciar un "nou cicle" de protestes amb la mobilització a Madrid del 16 de febrer a Barcelona, el 16 de març a Madrid i la vaga general del 21 de febrer "per aturar el país". "Llibertat, llibertat", "1 d'octubre ni oblit ni perdó" i "vaga general" i "unitat, unitat" han estat els crits més repetits pels manifestants.

Catorze representants de JxCat, ERC, la CUP, els comuns, l'Associació Catalana pels Drets Civils, Òmnium, l'ANC, l'associació Iridia, el sindicat Intersindical -CSC i Unió de Pagesos han llegit el manifest conjunt. Han denunciat que "ningú queda al marge d'aquesta Causa General" i que els seus efectes "seran per tota la societat". Per això han emplaçat a "sortir als carrers" amb una crida "a la mobilització" i en concret "a la vaga general i a aturar-ho tot el proper 21 de febrer". La mobilització és "pels drets civils, polítics i socials; per l'autodeterminació; pel dret a decidir-ho tot".

Han fet una crida a la unitat exposant que a la concentració hi havia "gent de diferents sensibilitats polítiques i ideològiques" i que sovint defensen "idees i propostes contradictòries, a vegades antagòniques", en relació a com afrontar les qüestions polítiques, econòmiques, socials i culturals. Han dit que malgrat aquestes diferències organitzacions polítiques, socials, sindicals i veïnals s'han posat d'acord per fer "propostes coordinades de mobilització popular i ciutadana". Han insistit en que "aquestes iniciatives no pertanyen a cap partit polític, ni a cap associació política, social o sindical, a cap".

"Nou cicle històric de mobilitzacions"


Amb la concentració d'aquest dimarts han apuntat que s'inicien "tot un seguit d'iniciatives de mobilització popular" que volen "multiplicar" les properes setmanes. En aquest sentit, han apuntat la la manifestació a la Gran Via de Barcelona del proper 16 de febrer on reclamen mobilitzar-se "de forma massiva". Han reclamat que "aquest nou cicle imprescindible de mobilitzacions arribi a tots els àmbits de la societat catalana".

També han animat a participar a "les diverses convocatòries per aturar el país que els diferents agents polítics, sindicals, socials i veïnals convocaran pel proper dijous 21 de febrer, incloent la Vaga General que, en defensa dels drets socials i laborals han convocat alguns sindicats". Han fet una crida a "aturar el país" perquè ""quan els drets civils i polítics estan en perill, també ho estan, automàticament, els drets socials i laborals".

La tercera mobilització que han fet esment serà la del dissabte 16 de març, a Madrid conjuntament amb organitzacions polítiques, socials i veïnals d'arreu de l'Estat. "Perquè aquí i allà, arreu, hi ha una majoria social que defensa que les reivindicacions democràtiques només es poden resoldre amb més democràcia, i no amb judicis i amb condemnes", han reivindicat.

"El tribunal no és independent ni és imparcial"


"A la vista de les irregularitats que s'han donat en aquest procés judicial, no podem dir sinó que el tribunal no és independent ni és imparcial", han manifestat. En aquest sentit, han denunciat "múltiples irregularitats" que generen "un caos jurídic quan un mateix fet es processa alhora en diverses instàncies", en referència a l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i els Jutjats d'Instrucció de Barcelona.

Han apuntat que "ni les acusacions, que arriben fins a la rebel·lió violenta, tenen res a veure amb els fets que es pretenen jutjar, com tothom sap, i com els sistemes judicials belga, alemany i britànic han confirmat reiteradament, ni el tribunal parteix de la mínima legitimitat necessària, amb el grau d'independència judicial mínim exigible, ni té cap mena de justificació que la majoria de les acusades portin més d'un any tancats i tancades a la presó a l'espera de judici, amb totes les afectacions als seus drets, als de les seves famílies i als del conjunt de la societat".

Han dit que s'està jutjant "un poble sencer" i han denunciat "el perill que unes institucions judicials polititzades vulguin dur a terme un càstig exemplar decidit abans del judici, un càstig exemplar per tal que mai ningú no gosi de nou assajar vies polítiques i democràtiques que posin a debat qüestions que determinades elits, polítiques, econòmiques o judicials, puguin considerar fora de la llei".

Després dels parlaments Joan Dausà ha interpretat 'No poden tancar-nos a tots", mentre els manifestants cridaven "llibertat, presos polítics".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit