El Consell de Ministres estudiarà aquest divendres donar a la família Franco un últim termini de 15 dies perquè proposi un nou lloc per inhumar les restes del dictador i, al final d'aquest període, donarà llum verd a l'exhumació i decidirà el lloc d'enterrament , segons van informar a Europa Press fonts de l'Executiu.

L'Executiu insistirà en la «impossibilitat legal» que el cos sigui enterrat a la catedral de l'Almudena, com volia la família, emparant-se en un informe de la Delegació de Govern que apunta «evidents riscos per a l'ordre públic, la seguretat ciutadana i la mobilitat».

Amb aquest informe a la mà, el Govern al·lega que enterrar Franco a l'Almudena comportaria una «amenaça seriosa i significativa per als drets i llibertats per als ciutadans, amenaça que el Govern no pot assumir», com tampoc l'«exaltació» que suposaria mantenir la tomba de Franco en un lloc accessible, obert al públic i amb les característiques de la catedral. Així, les fonts al·leguen que el Govern ha donat «prioritat a la voluntat de la família» per tornar a inhumar el cadàver però que, llevat que aquesta assenyali un lloc compatible amb la legalitat, l'ordre públic i la seguretat ciutadana, la decisió correspon al Govern. De fet, afegeixen que la decisió tindrà tots els avals jurídics necessaris. La inhumació es farà en presència de la família i, amb «màxim respecte» a la seva dignitat i amb el decòrum i el respecte característics d'un acte d'aquest tipus.

Segons les fonts consultades, el nou termini de 15 dies obeeix a la intenció del Govern de mantenir «les màximes garanties» en el procediment per als familiars.

D'altra banda, la junta directiva del FC Barcelona va acordar ahir deixar sense efecte les distincions atorgades al general Francisco Franco el 1971 i 1974 i tots els efectes honorífics vinculats a la seva entrega, un acord que haurà de ser ratificat pels socis en la pròxima assemblea de compromissaris, segons va comunicar el portaveu de l'entitat, Josep Vives.

«Hem pres aquesta decisió després de revisar el cas documentalment», va explicar Vives, que va recordar que aquest cas s'arrossega des de fa temps, ja que es va plantejar inicialment el 2003 i posteriorment en diferents moments des de fa uns anys.