Els directors del documental Dos Cataluñas, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares van anunciar la seva renúncia al premi «Cinema for Peace», concedit dilluns en el marc de la Berlinale, perquè l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va participar directament en l'acte de d'entrega del guardó. En declaracions a La Ventana de la Ser, Gerardo Olivares va treure importància a la renúncia i va posar en valor que el documental estigui a Netflix disponible per a tothom. Amb tot, va lamentar que els organitzadors de l'acte els «juressin i perjuressin» que Puigdemont no hi intervindria i va acabar passant «tot el que van dir que no passaria». Olivares també va voler deixar clar que no haurien acceptat el guardó de mans de cap polític.

Segons els directors de Dos Cataluñas, els impulsors del premi els van advertir que Puigdemont assistiria a la cerimònia, però no que pronunciaria un discurs abans de lliurar-los en persona el guardó. Al seu parer, aquest fet compromet la neutralitat de l'obra (que recull una pluralitat de veus a l'entorn del procés) i ataca la seva ètica professional. Per aquest motiu, l'endemà de rebre el guardó, Longoria i Olivares van decidir retornar-lo juntament amb una carta on exposen els motius. Dos Cataluñas és un documental de dues hores de durada, produït i estrenat a la plataforma Netflix, concebut pels seus directors com «una resposta a la simplificació i manipulació de la informació difosa l'1 d'octubre».

Per la seva banda, Puigdemont va defensar ahir, en una roda de premsa des de Berlín que en cap moment hi va haver «politització» per la seva part del documental. L'expresident català va assegurar que «a mi em convida l'organització per al lliurament d'un premi i es va donar la casualitat que l'hi van concedir a ells, la qual cosa és merescut perquè han fet un treball amb vocació de pluralitat i neutralitat». «Jo no vaig ser el responsable del lliurament del premi ni vaig decidir res», va insistir l'expresident de la Generalitat.