L'executiu espanyol no confia en un moviment d'última hora que permeti que ERC i PDeCAT retirin l'esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat, i especula amb una data per a un possible avançament electoral.

Fonts de l'executiu espanyol van assenyalar ahir als passadissos del Congrés dels Diputats que no s'estan produint contactes que permetin mantenir vives les expectatives d'un gir dels grups independentistes abans de la votació d'avui al migdia. Sobre la taula ara hi ha diverses dates per a possibles eleccions. La primera, el 14 d'abril, és «precipitada», segons fonts del Govern espanyol, que aborden -sense confirmar, perquè és una potestat del president- altres dies com el 28 d'abril, que faria coincidir la campanya amb Setmana Santa, o bé un superdiumenge el 26 de maig que faria coincidir les eleccions municipals, autonòmiques i generals. L'executiu podria apuntar en una d'aquestes direccions a partir d'avui al migdia si es confirma finalment el fracàs dels pressupostos al Congrés.

Tot plegat en l'àmbit d'un debat d'esmenes a la totalitat que ha anat més enllà del marc dels Pressupostos Generals de l'Estat per posar de manifest l'enfrontament entre el Govern espanyol i les dues forces de la dreta amb representació parlamentària, PP i Cs. El líder dels populars, Pablo Casado, va acusar novament el Govern de Sánchez d'haver «traït» Espanya, i el de Cs, Albert Rivera, va insistir que Sánchez ha pactat amb els independentistes. Unes acusacions rebatudes per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va acusar les dues forces de dreta d'utilitzar Catalunya com a combustible electoral.

Montero també va llançar retrets a les formacions independentistes, a qui va acusar de votar juntament amb la dreta i de fer exigències impossibles per al govern de Pedro Sánchez. La ministra va advertir que el seu executiu no pot acceptar «xantatges». Segons Montero, «els uns i els altres» (en referència a les dretes i les forces independentistes) «volen treure vots de la confrontació» sense tenir en compte «les destrosses que poden generar».

El portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés, Joan Tardà, va assegurar que el Govern socialista no ha estat «capaç d'aguantar el xàfec», en al·lusió a les mobilitzacions de PP, Ciutadans i Vox, i s'ha perdut una «oportunitat» d'obrir un diàleg sobre el futur de Catalunya.

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT en el debat pressupostari, Ferran Bel, va oferir retirar l'esmena a la totalitat del seu partit si el Govern espanyol accepta «tornar a dijous» de la setmana passada, abans de la ruptura del diàleg amb els partits catalans, perquè així «puguem parlar de tot». En la seva intervenció, Montero va insistir que no hi haurà comptes si depenen de l'autodeterminació de Catalunya.

Per la seva banda, la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, va lamentar que el Govern s'hagi «rendit» davant la possibilitat de tirar endavant els Pressupostos i va admetre que si es compleixen els pronòstics, no quedarà més remei que avançar les eleccions generals, encara que no va precisar quina seria la seva preferència de data perquè tinguessin lloc.