L'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, va anunciar ahir que el proper 23 de febrer «serà el dia que entrarà l'ajuda humanitària» a la nació caribenya, per la qual cosa ha demanat novament la complicitat dels militars.

«El 23 de febrer serà el dia que entrarà l'ajuda humanitària a Veneçuela», va dir el líder opositor des de l'avinguda Francisco de Miranda de Caracas, en el context d'una nova mobilització contra el Govern de Nicolás Maduro que ha sumat milers de manifestants als carrers de la capital.

Guaidó va avançar, a més, que ahir havia quedat inaugurat el centre d'apilament ubicat a la localitat brasilera de Roraima, a la frontera comuna, per emmagatzemar les entrades enviats per països i ONG al Brasil amb Veneçuela com a destinació final.

La setmana passada es va obrir el primer centre d'apilament a Cúcuta, a la frontera de Colòmbia, i dilluns va informar que s'havia produït el primer repartiment d'ajuda: 85.000 suplements nutricionals que equivalen a 1.700.000 racions per a infants i 4.500 per a embarassades. «I n'hi haurà un tercer i un quart», va assegurar.

Això no obstant, es va mostrar conscient que l'entrada massiva d'ajuda humanitària a Veneçuela depèn que els militars, que controlen les fronteres del país, la deixin passar. «Aquí hi ha una ordre directa a les Forces Armades [...]. Aquest ajut també és per a vostès, permetin que entri d'una vegada per totes», va dir.

El president de l'Assemblea Nacional va posar èmfasi que Maduro «també es burla de la família militar» perquè els uniformats i el seu entorn pateixen igualment la manca de productes bàsics, «aquí no hi ha res» -i les detencions per motius polítics- «més 160 militars estan sent torturats», diu Guaidó.

Guaidó es va posar així mateix en la hipòtesi que la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) continuï donant suport a Maduro i va instar els veneçolans a registrar-se com a voluntaris per rebre i distribuir l'ajuda humanitària a la mateixa frontera.

«Hem d'organitzar el voluntariat de més gfran la història de Veneçuela», va indicar. Amb aquest objectiu va avançar que dissabte «tots els que estan registrats rebran informació sobre [la celebració de] una reunió» en què rebran més detalls.