Un dels observadors internacionals del judici al procés, l'advocat italià Fabio Marcelli, assegura en declaracions a l'ACN que el que s'està jutjant és "una actitud que consisteix en promoure un referèndum democràtic". "La impressió general és de trobar-me en un lloc equivocat, no es pot brindar una solució a un tema tan complex des del punt de vista històric com la relació entre Catalunya i Espanya amb un judici penal", diu Marcelli, que va poder entrar dins la sala per seguir la primera sessió del procés dimarts. L'advocat considera que portar els líders independentistes a un tribunal és una "pretensió molt equivocada" i destaca que el referèndum de l'1-O va ser una acció de "lliure expressió". "Això no és una actitud que pugui ser sancionable dins d'un marc democràtic", assenyala, indicant que és un "defecte de fons, com van considerar alguns advocats de la defensa al Suprem".

Així, insisteix que aquesta actitud "no pot ser criminalitzada" perquè el dret de lliure expressió "està garantit per les normes internacionals, europees i la mateixa constitució espanyola".

A banda, apunta, també ha observat una violació de la presumpció d'innocència, impossibilitat d'accedir a informació "important" per a la defensa i un "cert prejudici" contra els acusats als mitjans de comunicació i les xarxes socials.

En tot cas, valora Marcelli, els magistrats del Suprem haurien d'inclinar-se per una "represa del diàleg" entre els governs espanyol i català "per arribar a una solució negociada mitjançant el diàleg polític". En aquest sentit, afegeix, podria contribuir-hi amb l'absolució dels líders acusats. "Seria el millor arribats a aquest punt", conclou.