Els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019 han estat rebutjats al Congrés amb els vots d'ERC i PDeCAT, que s'han sumat als del PP, Ciutadans, Foro Asturias i Coalición Canaria, cosa que obre la porta a un avançament electoral.

Els Pressupostos de 2019 han decaigut aquest dimecres després que les formacions independentistes hagin votat conjuntament a favor de les 6 esmenes a la totalitat, que demanaven la devolució dels comptes públics i que han rebut 191 vots a favor, 158 en contra i 1 abstenció.

D'aquesta forma han votat a favor de les esmenes a la totalitat PP, Ciutadans, ERC, PDeCAT, Foro Asturias, CC, UPN, EH Bildu i dues diputades d'En Marea, mentre que en contra han votat PSOE, Units Podem, PNB i Compromís a l'hora que Nueva Canarias s'ha abstingut.

El rebuig als Pressupostos podria suposar un avançament electoral que, en tot cas, ha d'anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez. Una possibilitat seria que el cap de l'executiu fes l'anunci demà divendres després de la reunió del consell de ministres i fes pública una data per a una eventual convocatòria d'elecccoins. Enmigd e les especulacions que assenyalaven la possiblitat que finalment hi hagi eleccions, en els darrers dies s'han filtrat diferents dates, com a possible dia per a la cita amb les urnes. S'ha parlat del 14 d'abril però també del 29 d'abril, data aquesta última que faria caure part de la campanya en Setmana Santa, i també s'ha filtrat la possibilitat que les eleccions coincidissin amb els comicis locals i europeusa, a part dels autunòmics en diverses comunitats, del 26 de maig, fet que comportaria un superdiumenge.

Pel que fa a la situació que es va produir ahir al Congrés, aquesta és la segona ocasió en la qual el Parlament tomba uns Pressupostos Generals de l'Estat en la democràcia espanyola, ja que el 1995 la Cambra va rebutjar els comptes elaborats pel Govern de Felipe González per al 1996 després que Convergència i Unió li retirés el seu suport, fet que va provocar la convocatòria d'unes eleccions anticipades.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va pujar ahir a la tribuna amb un discurs d'agraïment a les formacions que han defensat els Pressupostos, que -segons la seva opinió- s'han fet amb «rigor i compromís», i va emplaçar Units Podem i el PNB a seguir treballant en el futur.

Montero ha lamentat en la seva intervenció final que els Pressupostos decaiguin per la petició d'autodeterminació d'ERC i del PDeCAT, que sabien que l'Executiu no acceptaria i va dir que haurien de prendre com a exemple el PNB, formació que ha aconseguit avenços al País Basc amb «diàleg i mesura».

De fet el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va returere als independentistes que hagin pensat «en el què diran» i no en el contingut de la negociació, que «ha de primar sobre el continent».

Va lamentar també que no hagin reconegut els «límits» que posava l'Executiu «en la conjuntura del moment», en referència a la coincidència amb l'inici del judici del procés.

El diputat d'Units Podem Alberto Garzón va asseverar en la seva intervenció que comparteix el dolor que poden estar patint els independentistes però que no pot entendre de cap manera com [el rebuig als pressupostos] ajuda o enforteix la causa del diàleg.