El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, no veu cap inconvenient en què el president Pedro Sánchez pugui seguir governant malgrat el rebuig dels seus Pressupostos Generals del 2019 i considera que, si finalment avança les eleccions, serà perquè entén que el PSOE les guanyarà.

En declaracions al Congrés després de la derrota del Govern central en la votació dels pressupostos, Tardà ha assegurat que Sánchez pot mantenir-se a La Moncloa perquè segueix tenint suports a Units Podem i el PNB, que han votat amb el PSOE.

Al seu parer, si finalment el president Pedro Sánchez opta per avançar les eleccions, «serà perquè haurà considerat que la convocatòria li és favorable»: «Suposo que si convoca eleccions serà pensant que té totes les bases per guanyar-les, perquè ningú no les convoca pensant que perdrà», va comentar. En tot cas, ha tornat a lamentar que el Govern del PSOE hagi donat per trencat el diàleg amb els independentistes, perquè considera que el PSOE «ha arriat banderes, s'ha plegat a la dreta i s'ha perdut aquesta oportunitat».

En la seva opinió, els socialistes «han agafat por i s'han atemorit», la qual cosa li sembla «un mal presagi». «No es pot anar a encarar els reptes que tenim amb una esquerra tan atemorida i plegada a les pors i amenaces de la dreta», va reblar. Tardà només atribueix als independentistes l'«error» de ser «ingenus» pensant que hi hauria un acord després d'haver defensat el Govern socialista «a canvi de res».