Els líders del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, van exigir ahir al president espanyol, Pedro Sánchez, que convoqui eleccions de forma immediata.

Per a Rivera, la derrota parlamentària soferta per l'Executiu vol dir que «ha perdut Sánchez i ha guanyat Espanya», i que al president «se li ha acabat l'escapada».

«Avui mateix, després d'aquesta derrota històrica» al Parlament, «ha de convocar eleccions», va demanar a Sánchez després d'indicar que aquesta legislatura «només porta males notícies per a Espanya» i que «no pot agonitzar més el que està esgotat i mort».

En la seva opinió, l'expresident Mariano Rajoy hauria d'haver convocat els comicis el maig, arran de la sentència contra el PP per la trama Gürtel, i, ja que es va negar, hauria d'haver-ho fet Sánchez just després, en aprovar la moció a Rajoy.

El líder taronja va expressar la seva voluntat de «fer fora Sánchez a les urnes» i de poder governar amb «una majoria parlamentària constitucionalista» que obri una nova etapa política a Espanya. El líder de la formació taronja aspira a encapçalar un projecte que superi el «bipartidisme», dugui a terme reformes, i posi fi a les «concessions» del PP i el PSOE als partits independentistes i nacionalistes.

Per la seva banda, Casado va assegurar que la formació està preparada per tornar a liderar el Govern espanyol «quan es convoquin eleccions». Casado va considerar que el revés als Pressupostos suposa «la fi de Pedro Sánchez» al capdavant de l'Executiu espanyol i va reclamar la convocatòria dels comicis.

El líder popular va afirmar que en un futur «no pactarà ni amb populistes ni amb separatistes», malgrat que a Andalusia el seu partit ha pactat amb la ultradreta de Vox, i que no permetran que Espanya «depengui dels que estan asseguts al banc dels acusats al Tribunal Suprem o fugits a l'estranger». «En unes futures eleccions és important delimitar quin és el vot urgent, el canvi tranquil i la força reformista que necessita Espanya», va destacar.

En roda de premsa, Casado va afirmar que quan s'ha constatat que el Govern espanyol «necessitava els independentistes i els populistes per seguir el poder, ja no ha tingut més continuïtat».

«S'ha anat enrere de manera irresponsable per als interessos generals dels espanyols», va dir. Va afegir que el fet que s'hagin tombat els comptes estatals és una «moció de censura de facto». «És moment per treure les urnes i perquè decidim entre tots quin govern volem», va reiterar.

Per això, va afirmar que els comicis han de ser «com més aviat millor» però va admetre que es tracta d'una decisió del president del Govern espanyol. Amb tot, el va avisar que allargar mesos la convocatòria pot suposar «degradació econòmica, desprestigi internacional i inestabilitat política enmig d'un desafiament territorial». «Els independentistes han manat la fi del Govern. Des de la moció de censura que els independentistes són els que han manat», va dir.