El president català, Quim Torra, va denunciar ahir que el judici de l'1-O representa «un acte de venjança» contra el poble de Catalu-nya i va reclamar al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, «coratge i valentia» per reprendre el diàleg i evitar les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals.

Després de finalitzar la primera jornada del judici de l'1-O, que va poder seguir des del Tribunal Suprem, Torra es va adreçar al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna per comparèixer davant els mitjans. «Aquesta causa acabarà als tribunals europeus i internacionals, i la guanyarem. Que ho tinguin ben clar els qui en nom de la unitat d'Espanya no pretenen fer justícia sinó convertir-se en salvapàtries», va afirmar en una intervenció inicial que va llegir en català, castellà i anglès, abans de donar pas a preguntes.

En allò que va qualificar d'«acte de venjança i escarment» contra el poble de Catalunya, Torra va considerar que en un sol dia de judici l'Estat s'ha «despullat» i ha demostrat que «aquesta macrocausa és una persecució política», amb «vulneracions, restriccions i discriminacions» cap als presos independentistes. El president va qualificar el judici d'«atac a la democràcia i els drets humans», així com una «vergonya indigna a l'Europa del segle XXI». Per això va exigir arxivar immediatament la causa, que s'atenguin les observacions dels advocats per aconseguir una «mínima imparcialitat», i que es posi en llibertat «immediata» els presos perquè puguin «defensar-se amb garanties».

També va apel·lar a juristes, observadors i organitzacions internacionals que «posin tota la seva atenció en el judici-farsa» i denunciïn les seves «vulneracions», i va avançar que portaran el «cas de Catalunya» a instàncies internacionals. «Trucarem a totes les portes que faci falta», va advertir.

Però especialment es va adreçar al Govern central i al president Pedro Sánchez, a qui va instar a tenir «la valentia i el coratge que el moment exigeix» i que «torni a la taula de diàleg», ja que va avisar que, «si no és possible la mediació amb l'Estat», apel·larà a la mediació internacional. «Demano a Sánchez, que ha estat un home que ha fet de la resistència alguna cosa més que un valor i l'ha acabat convertint en una idea, que tingui la valentia i el coratge que el moment exigeix i escolti el clam que ve de Catalunya», va afirmar.