Shahima Begum tenia 15 anys quan va marxar de casa, a Londres, amb dues amigues per anar al que llavors era el califat d'Estat Islàmic (EI). Ara, als 19 anys i embarassada, ha estat trobada pel diari The Times en un camp de desplaçats sirià després d'abandonar l'últim reducte del grup terrorista a l'est del país. «No soc la mateixa estudiant tonta de 15 anys que es va escapar de Bethnal Green fa quatre anys», va dir a Anthony Loyd, el periodista que l'ha trobada.

I, malgrat l'experiència viscuda, durant la qual ha estat mare de dos fills, que han mort de fam i malaltia, i n'espera un tercer, afirma: «No lamento haver vingut aquí». Begum, que llavors tenia 15 anys, Amira Abase, de la mateixa edat, i Kadiza Sultana, de 16, totes estudiants a la Bethnal Green Academy, van marxar el febrer del 2015 cap a Turquia, després d'haver dit als seus pares que sortien a passar el dia. Allà van creuar la frontera cap a Síria i van arribar a Al-Raqqa, la capital del califat, on Begum va demanar casar-se amb un milicià britànic, però la van casar amb un holandès de 27 anys convertit a l'Islam i que des de llavors ha estat la seva parella. Mentre va ser a Al-Raqqa, diu que va tenir una «vida normal» com la que mostrava EI als seus vídeos de propaganda. De tant en tant hi havia bombardejos, va precisar, i assegura que quan va veure el primer cap decapitat en una paperera no la «va pertorbar gens». «Era d'un combatent capturat al camp de batalla, un enemic de l'Islam», va explicar, argumentant que l'únic que va pensar va ser «en el que hauria fet a una dona musulmana si hagués tingut ocasió».

Va ser amb la seva parella amb qui la jove va abandonar Baghuz, últim bastió d'Estat Islàmic a Deir Ezzor, fa dues setmanes, si bé ell es va lliurar a les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), l'aliança de milícies amb el suport d'EUA que està intentant prendre el control de la zona.

«No tinc grans esperances. Cada cop s'estan fent més petits», va comentar respecte a Estat Islàmic, i va afirmar que també ara hi ha «molta opressió i corrupció». «Realment no crec que mereixin la victòria», va assenyalar. Va dir que un dels motius que la van empènyer a abandonar el territori d'EI va ser la por que el seu fill que naixerà tingui la mateixa sort que els dos anteriors. Begum va tenir primer una nena, que va ser enterrada fa un mes a Baghuz quan tenia un any i nou mesos, però tres mesos abans va perdre el seu segon fill, que llavors tenia vuit mesos, per malaltia i desnutrició.