El president del PP, Pablo Casado, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van criticar la incoherència i el «cinisme» de l'«estimo Espanya» proclamat ahir per l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras durant la seva declaració al Tribunal Suprem. «Jo estimo Espanya. Estimo la gent i la cultura espanyola. Ho he dit mil vegades perquè és veritat», va assegurar Junqueras, que està convençut que la millor manera de garantir la convivència és amb un reconeixement entre iguals, és a dir, amb un Estat propi.

Per a Casado, estimar Espanya, com diu Junqueras, és «incompatible» amb intentar «posar fi a» la seva democràcia. «Avui hem viscut un míting al Suprem, però la veritat preval. Com va dir la Fiscalia, el judici és la constatació de la fortalesa de la democràcia espa-nyola i la política no és patent de cors per a la il·legalitat», va denunciar. «Quan guanyem les eleccions, aplicarem la Constitució a Catalunya, una vegada més. Però no per posar fi a l'autonomia, sinó per salvar-la», va afegir el líder dels populars.

De la seva banda, Albert Rivera va remarcar que els que estimen Espanya no tracten de «liquidar-la», ni donen «cops d'estat», ni diuen que els catalans tenen «gens diferents dels de la resta d'espanyols». «Cinisme pur», va sentenciar. També des de les files de Cs, el portaveu del grup al Parlament, Carlos Carrizosa, va considerar ahir dijous que el líder d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, «és el principal capitost del cop a la democràcia».