El magistrat instructor de la causa per rebel·lió contra els líders independentistes, Pablo Llarena, descarta reactivar l'ordre europea de detenció i lliurament contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que té previst participar dilluns que ve en un acte al Parlament Europeu, perquè entén que la seva situació no ha variat.

Consultat per Europa Press, el magistrat, de qui encara depèn la situació de Puigdemont, perquè s'instrueix en una peça separada de l'enviada ja a judici sobre el procés, va explicar ahir que «res ha canviat» respecte de les raons que el van dur a retirar l'euroordre que va dictar en el seu moment contra l'expresident.

Es refereix en particular a l'euroordre de detenció i lliurament sobre Puigdemont que va retirar el juliol del 2018, quan, després de ser detingut el polític independentista a Alemanya, el Tribunal Regional de Schleswig-Holstein va contestar a Espanya que només el lliuraria per un delicte de malversació i no pels de rebel·lió, sedició i desobediència pels quals estava sent reclamat. En aquell moment, Llarena va optar per retirar l'euroordre, atès que si s'hagués executat Puigdemont només hauria pogut ser jutjat al Suprem per aquest delicte, greu però menor en comparació de tots els que se li imputen per liderar el procés sobiranista contra el mandat del Tribunal Constitucional.

Una vegada retirada l'ordre, Puigdemont va tornar a Bèlgica, on ha fixat la seva residència des que va marxar de Catalunya abans de ser detingut, com els 12 integrants del seu Govern, el Parlament i moviments socials independentistes que aquests dies s'asseuen al banc dels acusats del Suprem i afronten peticions de pena que arriben per a alguns als 25 anys de presó. El polític segueix processat a Espanya, encara que, atès que es troba en fugida i així no pot ser jutjat, no s'han formulat acusació contra ell. No obstant això, si entrés en territori espanyol seria detingut, perquè, amb caràcter general, dins de l'Estat està reclamat per la justícia.

Puigdemont no pot ser detingut al Parlament Europeu, com vol el PP, en cas d'accedir a l'edifici dilluns, segons el protocol sobre privilegis i immunitats de la Unió Europea, en vigor des del 2009, ja que «els locals i edificis de la Unió són inviolables». És a dir, que la policia belga necessitaria el permís exprés de la institució per entrar-hi. Sense una euroordre contra el líder de JxCat, el seu advocat a Bèlgica, Paul Bekaert, afirma que no pot ser arrestat. Amb tot, el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, podria vetar-li l'entrada.