El Parlament d'Egipte va aprovar ahir de forma preliminar una sèrie d'esmenes constitucionals que, si reben el suport de forma definitiva, podrien permetre al president, Abdel Fattah al-Sisi, perpetuar-se en el poder fins al 2034. El president de l'organisme, Ali Abdel Aal, va detallar que 485 dels 596 parlamentaris han donat suport a les esmenes durant una votació general, i han superat la majoria de dos terços necessària per modificar la Carta Magna, segons va informar el diari local Al-Ahram.

La votació suposa un gran pas endavant per aprovar aquests canvis constitucionals, que seran enviats ara al comitè Constitucional i legislatiu del Parlament, que haurà de pronunciar-se en 60 dies. Després d'això, serien sotmeses a referèndum. Les esmenes inclouen l'extensió del mandat presidencial de quatre a sis anys i una clàusula de transició que s'aplica únicament a A-Sisi i li permet presentar-se a dos mandats més de sis anys un cop finalitzi l'actual, el 2022. En la resta de casos, només permet dos mandats per a un president. Així mateix, dona a la Presidència nous poders en el nomenament de membres del sistema judicial.

D'altra banda, incrementa el paper de l'Exèrcit per «salvaguardar la Constitució, els ideals de democràcia i mantenir l'Estat civil», alhora que estableix la creació d'una cambra alta, el Consell de Senadors. El Senat anterior, conegut com a Consell de la Xura, va ser abolit el 2014.

Diversos parlamentaris es-querrans van criticar en els debats de dimecres que les esmenes estan redactades específicament a una determinada «figura», en al·lusió al mandatari del país, que va accedir al poder després d'un cop d'Estat el 2013.