Roger Español, el jove que va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una bala de goma l'1-O, ha declarat al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona que no hi havia "cap motiu" en aquell moment perquè els agents de la policia espanyola disparessin bales de goma als manifestants. Español, que ha declarat al mateix temps com a perjudicat i investigat, ha admès que va moure valles però "en cap moment" ho va fer "per lesionar ningú", sinó que la seva intenció era "obstaculitzar el pas de les furgonetes". "Tenia la idea que un minut més que estaven allà entretingudes era un minut menys que podien estar a una altra escola fent exactament el mateix", ha explicat als periodistes a la sortida de la Ciutat de la Justícia, on hi havia un centenar de persones per donar-li suport.

"He explicat que no hi havia cap motiu per seguir disparant bales de goma. La meva intenció era endarrerir el màxim possible l'avenç de les furgonetes", ha explicat Español, que només ha respost a les preguntes de la seva advocada. També ha explicat que la fiscalia "intenta minimitzar sempre l'acció policial i intenta sempre culpabilitzar o exagerar l'actuació que va tenir el poble català davant l'actuació policial de l'1 d'octubre".

El seu advocat, Andrés García Berrio, ha destacat que "tot i l'impediment del ministeri d'Interior i la pròpia policia, nosaltres seguim treballant com societat civil per identificar a l'agent que va disparar l'ull de Roger espanyol". S'ha mostrat convençut d'aconseguir localitzar l'autor del tret, i ha lamentat que si a hores d'ara no s'ha aconseguit és "perquè no anava identificat per davant i pel darrera". Per això ha indicat que treballen perquè tant a Catalunya com a l'Estat els agents hagin d'anar identificats pel davant i pel darrera.

L'advocat ha explicat que s'han visionat algunes imatges on apareix Español movent tanques. García ha dit que el moment de les valles i el de la bala de goma "són dues situacions diferents amb una gravetat molt diferent". Ha afegit que hi havia "bastants metres de diferència i probablement almenys un minut entre una situació i l'altra". García també ha criticat que qui estigui aportant proves i investigant fins ara sigui l'ajuntament i la societat civil, i que la fiscalia no actui de la mateixa manera. "No es volen aclarir els fets, hi ha obstaculització", ha dit. "La fiscalia hauria de poder investigar a les persones que estaven allà, exigir informes i aclarir la situació", ha reblat.