16 de febrer de 2019
16.02.2019

La campanya coincidirà amb Setmana Santa i es constituiran les Corts abans de les municipals

La previsió és que els nous Congrés i Senat es formalitzin entre el 15 i el 23 de maig

15.02.2019 | 23:56

La decisió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de convocar eleccions el proper 28 d'abril implicarà que la campanya electoral coincideixi amb la Setmana Santa i que la constitució de les noves Corts Generals es produeixi en plena campanya dels comicis municipals, autonòmics i europeus que tindran lloc el proper 26 de maig.

El decret de convocatòria de les generals en confirmarà els detalls, però la legislació electoral ja condiciona el calendari. La norma haurà de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dimarts 5 de març perquè entri en vigor el mateix dia.


Només diputacions permanents

Precisament serà el 5 de març, d'aquí a menys d'un mes, quan es dissoldran les Corts Generals que es van escollir el 26 de juny del 2016 i només continuaran les diputacions permanents del Congrés i del Senat, que són el reflex de la composició dels respectius plens.

Els diputats i els senadors que no formin part d'una diputació permanent, ja sigui com a titulars o com a suplents, perdran la seva condició de parlamentaris, així com també el seu aforament.

A més, la Diputació Permanent del Congrés tindrà la capacitat per convalidar decrets llei del Govern espanyol mentre no es renovi la Cambra i es constitueixi un nou ple.

En aquest decret es detallarà també el nombre de diputats i de senadors que s'elegiran a cada província i, en el cas del Congrés dels Diputats, acostuma a haver-hi alguna variació puntual en funció del cens electoral, encara que respectant la xifra global que suma un total de 350 escons.

Així mateix, la normativa confirmarà la durada concreta de la campanya electoral, que arrencarà a les zero hores del divendres 12 d'abril i acabarà a les dotze de la nit del divendres 26. És a dir, es desenvoluparà en plena Setmana Santa, perquè aquest any el 14 d'abril és Diumenge de Rams, el 19 és Divendres Sant i el 22 és Dilluns de Pasqua, dia festiu en una part de l'Estat espanyol i també últim dia de l'operació especial de trànsit que s'organitza cada any per aquestes dates.

Finalment, el Reial Decret posarà data a la constitució de les noves cambres, que no té una previsió fixa. De totes maneres, per tal de poder donar temps a la resolució dels recursos que es presentin, la proclamació oficial de resultats i l'expedició de credencials als nous diputats sol produir-se uns vint-i-tres dies després de la jornada electoral.

És a dir, es calcula que el Congrés i el Senat es constituiran entre els dies 15 i 23 de maig, quan ja s'haurà entrat de ple en la campanya de les següents eleccions, les municipals, les autonòmiques -en algunes comunitats- i les europees que es duran a terme el diumenge 26 de maig.

Així, amb l'anunci d'ahir, s'obre un període atípic i dens d'activitat electoral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook