Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert aquest dissabte a la tarda la Gran Via de Barcelona sota el lema 'L'autodeterminació no és delicte' per protestar contra el judici de l'1-O que va començar dimarts.

La capçalera de la manifestació, convocada per l'ANC i Òmnium i a la que s'hi ha sumat partits sobiranistes, ha sortit de la plaça d'Espanya cap a les cinc de la tarda en direcció a la plaça de la Universitat, on s'ha instal·lat un escenari on s'han fet els parlaments.

La voluntat dels organitzadors era omplir aquest tram d'aquesta artèria de la capital catalana en la primera gran manifestació unitària des de l'inici del judici de l'1-O. Els manifestants, entre càntics, han reclamat "Llibertat presos polítics" i han mostrat pancartes en defensa del dret a l'autodeterminació.

Alguns dels concentrats també han portat imatges dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem, així com d'aquells que són a l'estranger.

A la primera gran mobilització a Barcelona contra el judici al Suprem participa el president de la Generalitat, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent, consellers i dirigents de PDeCAT-JxCAT i ERC, membres de la CUP i també de Catalunya En Comú-Podem, com Jéssica Albiach, Jaume Asens o Gerardo Pisarello.

Els manifestants, abillats amb banderes "estelades" i llaços grocs, han alçat cartells, alguns en anglès, amb lemes com "ens jutgen a tots", "llibertat presos polítics" o "volem el nostre govern a casa i lliure". També s'han escoltat entre els manifestants crits com "independència" o "unitat" del sobiranisme.

ANC i Òmnium fan una crida a fer del judici de l'1-O un "bumerang contra l'Estat"

ANC i Òmnium Cultural han fet una crida aquest dissabte durant la manifestació a Barcelona a fer del judici de l'1-O un "bumerang contra l'Estat" i a "no normalitzar la repressió". La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha titllat el judici de l'1-O de "vergonyós" i ha apuntat que no "hauria d'haver existit si l'Estat fos una democràcia". "L'hem de convertir en una oportunitat", ha insistit.

Al seu torn, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que sigui "valent" i insti l'Advocacia de l'Estat a "retirar les mentides" contra els líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem.

Rufián avisa a PP, C's i VOX que ''no passaran'' i que Catalunya ''serà la seva tomba''

El diputat d'ERC al Congrés, Garbriel Rufián, ha avisat als ''tres genets de l'apocalipsi'', en una clara referència a PP, C's i VOX, que ''no passaran'' i que ''Catalunya serà la seva tomba''.

Durant el discurs que ha ofert a l'acte de la manifestació pel dret a l'autodeterminació que s'ha fet aquest dissabte a Barcelona, Rufián ha fet una crida a ''combatre'' i ''destruir'' el feixisme.

Així mateix, ha criticat les coses ''terriblement anòmales'' que passen al país més enllà de pobles, cognoms o llengües, i ha qualificat de ''terriblement anòmal'' el judici al procés. En aquest sentit, ha lamentat que mentrestant hi ha 5 violadors condemnats al carrer i ha apel·lat a defensar els drets civils col·lectius per evitar que hi hagi més encausats.

La CUP crida a donar suport a la vaga del 21-F: "No podem fer un pas enrere"

La diputada de la CUP-CC Natàlia Sànchez ha fet una crida aquest dissabte durant la manifestació contra el judici de l'1-O a donar suport a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per al 21 de febrer. "No podem fer un pas enrere", ha subratllat. Sànchez ha apuntat que "sobren els motius per fer vaga" i que "els drets socials i laborals cal defensar-los amb les dents".

"El dret a l'autodeterminació ens pertany a tots", ha dit la diputada de la CUP. "Ens empresonen i ens forcen a l'exili una mica a tots", ha assenyalat Sànchez en referència als líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem i als que són a l'estranger.

Els sindicats de la vaga del 21-F animen a recuperar el carrer per una ''república dels treballadors''

Els sindicats Intersindical - CSC i USTEC, que convoquen i donen suport a la vaga general del dijous 21 de febrer han animat a la ciutadania a recuperar el carrer per una ''república dels treballadors''.

Anna Masip, en nom del primer, ha defensat que la vaga s'ha convocat per recuperar el poder adquisitiu que s'ha perdut amb les retallades i perquè ''estem farts de l'empobriment i la desigualtat creixent''. Però també davant ''l'ofensiva generalitzada'' de la dreta ''més reaccionària, demofòbica i lliberticida''.

En nom d'USTEC, Ramon Font, ha criticat la judicialització de l'1-O en el sentit que als docents no se'ls ha permès explicar als alumnes què va passar i se'ls ha autocensurat. Font ha demanat que dijous s'aturi i tot i ''ens sentin des de les presons''.