L'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras ha obert el torn d'interrogatoris al judici del procés anunciant la seva decisió de no respondre les preguntes de les tres acusacions. "No renuncio a les meves conviccions democràtiques, em trobo en situació d'indefensió, se m'acusa per les meves idees i no pels meus fets i, com que entenc que és un judici polític i sóc un representant electe, em dec als meus votants i no respondré a les acusacions", ha dit. A més, ha dit considerar-se "pres polític".

Junqueras, així, ha començat l'interrogatori responent directament al seu advocat i ho fa en castellà, ha explicat, per fer arribar el seu missatge al conjunt de l'Estat. «Ningú pot tenir cap dubte de que rebutgem qualsevol tipus de violència. Qualsevol objectiu polític noble pot ser immoral si els mitjans que s'utilitzen són indecents. Res del que hem fet i del que se'ns atribueix és delicte». L'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit davant el tribunal que seguirà reivindicant el dret a l'autodeterminació perquè és "un principi democràtic recollit en tractats internacionals".

Junqueras diu que les acusacions "retorcen" els fets i defensa que no va cometre "cap delicte"

Junqueras diu que les acusacions "retorcen" els fets i defensa que no va cometre "cap delicte"

"Quan hi ha una reivindicació ciutadana, pacífica, reiterada en el temps i significativa, se li ha de donar sortida política. Ho hem intentat, ho intentem i ho intentarem", ha dit a preguntes del seu lletrat sobre com aborden l'autodeterminació. A més, ha defensat que a banda d'estar "a favor de la independència", el seu partit és "moltes altres coses i que tot això és compatible". "No som enemics de ningú ni de res" i ha afegit que "abans que demòcrates som bones persones".

Oriol Junqueras, ha carregat contra les acusacions perquè considera que estan "retorçant" els fets i ha dit que està "en desacord amb la seva argumentació", que creu que és "forçada". "No hem comès cap delicte, absolutament res, votar en un referèndum no és delicte, treballar per la independència de forma pacífica no és delicte, no hem fet cap dels delictes que se'ns vol atribuir", ha reblat Junqueras insisteix que la via independentista sempre ha estat "cívica i pacífica" i que si no hagués estat així ells hi haguessin estat "al davant" per mostrar-hi oposició. A més, lamenta que la cadira del diàleg "sempre ha estat buida" i que l'Estat s'ha negat a buscar una sortida política al conflicte.

L'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, es presenta com a "pres polític"

L'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, es presenta com a "pres polític"

Després del primer recés del dia decretat per Marchena, Oriol Junqueras ha criticat l'actuació policial de l'1-O i ha dit que va ser "injustificada i innecessària". Davant del tribunal, també ha qüestionat que l'objectiu del desplegament fos evitar el vot i ha recordat que hi havia cens universal. "L'objectiu de la violència no era impedir que poguessin votar sinó per generar ambient de crispació però afortunadament la societat no va respondre", ha manifestat. També ha negat haver donat instruccions ni a ciutadans ni tampoc als Mossos d'Esquadra. "Mai, mai, mai", ha reblat. A més, ha afirmat que "res" podia fer "preveure" que hi hauria violència perquè els ciutadans sempre s'havien comportat "de manera cívica i pacífica".

A més, ha negat la malversació. "L'1-O n va costar res als contribuents", ha afirmat. També ha negat tenir coneixement del document 'Enfocats' i assegura que el primer cop que en va sentir a parlar va ser el 2 de novembre, quan el van empresonar per ordre de l'Audiència Nacional. També ha negat ser membre d'un suposat comitè estratègic per portar a terme el referèndum.