El president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, ha pres la decisió de «no autoritzar» la conferència que hi havia prevista que pronunciés Carles Puigdemont dilluns vinent a la seu de la institució europea a Brussel·les, en considerar que la celebració de l'acte pot plantejar un «alt risc» per a l'ordre públic.

«D'acord amb l'avaluació, hi ha un alt risc que l'esdeveniment proposat pogués plantejar una amenaça per al manteniment de l'ordre públic a les instal·lacions del Parlament», ha explicat la institució europea en un comunicat.

Puigdemont havia estat convidat, juntament amb l'actual president de la Generalitat, Quim Torra, a pronunciar una conferència sobre el judici als líders del procés en un acte organitzat per dos eurodiputats nacionalistes en una sala de les dependències de l'Eurocambra.

Aquest acte va provocar la protesta del PSOE, el PP i Cs, els portaveus dels quals a l'Eurocambra, van demanar per carta a Tajani que s'impedís l'entrada de Puigdemont i la celebració de la conferència. La prohibició, segons la cambra, és el resultat d'una avaluació duta a terme per la seva direcció general de Seguretat, que ha tingut en compte la «tensió» suscitada pel judici al Tribunal Suprem als líders independentistes i l'«ocupació» que diversos manifestants van fer a les instal·lacions de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona.

Es farà en un altre lloc

Torra i Puigdemont van enviar ahir una carta a Tajani comunicant-li que mantenen la conferència, sense precisar el lloc. L'oficina del president ha enviat una convocatòria on anuncia que els dos dirigents faran l'acte amb el títol Catalunya i el judici del referèndum: un repte per a la UE el dia 18 a les sis de la tarda «a Brussel·les». En la carta, Torra i Puigdemont també demanen en què es basa Tajani per prohibir i l'acte i li recorden que han anat a 11 parlaments estrangers sense que hi hagi hagut cap incident. També acusen Tajani de «silenciar idees» amb aquesta prohibició.

L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé i el del PDeCAT Ramon Tremosa van criticar la decisió de Tajani. «Però quina Europa ens esteu deixant, Antonio Tajani i companyia? La llibertat d'expressió i de participació política, no us importen gens ni mica? Seguint el joc al nacionalisme espanyol afebliu Europa! Vergonya», va expressar Solé en una anotació a Twitter.

A la mateixa xarxa social Tremosa va criticar «la regressió de drets i llibertats ara mateix a l'Eurocambra», i va recordar que, quan el president de la institució era el socialista Martin Schulz, sí que es va poder celebrar una conferència de l'expresident català Carles Puigdemont.

En canvi, el PP va celebrar la prohibició. El cap de files dels populars a Brussel·les, Esteban González Pons, va assegurar que la cambra «ha actuat amb responsabilitat en suspendre l'acte del colpista fugitiu Puigdemont». En una piulada, González Pons, que, juntament amb el PSOE i Cs, havia demanat al president Antonio Tajani que prohibís l'acte, va afirmar que calia «evitar» que els independentistes intentessin «ocupar» la seu del Parlament Europeu. «Després que els independentistes ocupessin la seu de les institucions europees fa 15 dies a Barcelona calia evitar que repetissin l'agressió», va argumentar el líder dels populars a l'Eurocambra.

Per part de Ciutadans, Inés Arrimadas va destacar que l'independentisme no ha aconseguit fer entrar al Parlament Europeu Carles Puigdemont tot i gastar-se «milions d'euros en propaganda». En una piulada, Arrimadas també va assegurar que a Brussel·les «els principals partits qualifiquen els articles de Torra de racistes, supremacistes i xenòfobs». «Enhorabona», va etzibar.