Aquests són alguns dels principals arguments utilitzats ahir per les defenses en la primera jornada del judici:Judici excepcional o penal

Mentre que alguns advocats com el d'Oriol Junqueras van fer referència literal a «un judici excepcional» i a una causa «molt polititzada per no dir política», altres com el de Forn van deixar clar que és «un judici penal, ni més ni menys, com el d'una estafa, com el d'una alcoholèmia».

Diferents procediments

Diversos advocats van al·legar que el procés ha derivat en nombroses causes penals, unes a Barcelona, una altra a l'Audiència Nacional contra la cúpula policial dels Mossos i aquesta al Suprem.

Desigualtat entre processats

La defensa de Forcadell va posar damunt la taula la desigualtat entre els diferents processats en la causa derivada del fet que alguns d'ells, com Carles Puigdemont, es troben en llibertat «fugits» de la Justícia mentre que altres són a la presó i són jutjats pel Suprem.

Una causa contra la dissidència

L'advocat de Junqueras va asse-nyalar que «la causa atempta contra la dissidència política» i s'articula «des del costat fosc del dret penal democràtic».

Criminalitzar el discurs polític

També van denunciar alguns lletrats «la criminalització del discurs polític» dels acusats per considerar-los «traïdors a la pàtria» i acusar-los de qüestions de naturalesa política.

Penalització de la protesta

Les defenses sostenen que la causa, en la qual «es parla d'aquells ombrívols i perillosos ciutadans de Catalunya», penalitza i atempta contra el dret a protestar: «El que fan els catalans és protestar».

Falta d'imparcialitat

Les defenses van acusar el Suprem de parcialitat.

Vulnerar la llibertat d'expressió

Aquesta causa «criminalitza articles de premsa, webs, posar el paper en una urna, expressions, crits, càntics i concerts», quan el TEDH sí que permet parlar de la independència «en termes de poble oprimit, lluita, resistència».

On són les proves?

La gran majoria dels advocats van sol·licitar la suspensió del judici mentre no disposin de totes les proves i documents que s'estudiaran durant el procediment.