El tercer dels avions militars de càrrega amb ajuda humanitària per als veneçolans va arribar ahir a la fronterera ciutat colombiana de Cúcuta, on s'apilen els aliments i els medicaments, amb la incertesa sobre com i on es distribuiran els recursos. La càrrega de les aeronaus provenen d'una base de la Força Aèria dels Estats Units i un funcionari va assegurar que ascendeixen a més de 200 tones. Posteriorment, l'ajuda va ser traslladada fins al centre d'apilament, situat al pont binacional Tienditas, segons va explicar la Unitat Nacional per a la Gestió del Risc de Desastres de Colòmbia.

Aquest és el segon enviament a gran escala dels Estats Units destinat als ciutadans veneçolans, molts amb escàs accés als aliments i als medicaments, des que el líder opositor Juan Guaidó es va declarar president «encarregat». A hores d'ara encara no està clar si Nicolás Maduro permetrà entrar aquests subministraments a territori veneçolà, ja que va negar que la nació petroliera estigui en crisi i va qualificar l'ajuda humanitària com un «espectacle orquestrat» pels nord-amercians.

Sancions nord-americanes

D'altra banda, el banc rus Gazprombank ha ordenat bloquejar els comptes de l'empresa petroliera estatal veneçolana, PDVSA, per evitar una possible sanció dels Estats Units, que han prohibit fer qualsevol mena de transacció amb les empreses estatals de Veneçuela. Entitats nord-americanes han interromput les seves relacions amb PDVSA d'ençà que Washington va anunciar les sancions el 28 de gener passat, però el fet que ho faci un banc alineat amb l'Estat rus podria ser significatiu, ja que Rússia és un dels països clau que defensen el Govern del president Nicolás Maduro a escala internacional.

Gazprombank és el tercer banc rus per actius i inclou entre els seus accionistes la gasística estatal russa Gazprom. Acull comptes de PDVSA des de fa anys i el 2013 l'empresa veneçolana va anunciar un acord per 1.000 milions de dòlars per finançar l'empresa Petrozamora. La font consultada ha assegurat que els comptes de Petrozamora també han estat bloquejats.

Delegació del PP

Paral·lelament, una delegació del Partit Popular va iniciar un viatge a Veneçuela per reunir-se amb Juan Guaidó, una invitació realitzada per Francisco Sucre en nom del mateix Guaidó. Encapçalada pel vicepresident del Grup PPE i portaveu de la delegació espanyola del PP al Parlament Europeu, Esteban González, la delegació està formada per altres membres del Grup PPE.

La delegació del PPE que viatjarà al país sud-americà està formada, a més de González Pons, per Esther de Lange i Paulo Rangel, vicepresidents del Grup PPE; José Ignacio Salafranca, vicecoordinador de la Comissió d'Afers Exteriors i membre de l'Assemblea europarlamentària Llatinoamericana; Gabriel Mato, vicepresident de la delegació Amèrica Central, i Juan Salafranca, secretari general adjunt del grup parlamentari del PPE.

A l'agenda d'aquesta delegació del PPE figuren reunions amb familiars de presos polítics, com Lilian Tintori, i trobades amb diferents sectors de la societat veneçolana, com ara María Corina Machado, fundadora i coordinadora del moviment polític Vente Venezuela.