Davant la convocatòria de vaga del 21 de febrer, la Generalitat ha fixat aquest dimarts els serveis mínims. A continuació t'informem de com la jornada de protesta afectarà a l'educació, el transport públic i la sanitat, entre altres sectors.

Serveis mínims al transport públic

Els trens de Rodalies i Regionals de Renfe funcionaran al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ho farà al 50% en hores punta -des de les 6.30 a les 9.30 hores i des de les 17 fins a les 20 hores- i al 25% en hores vall.

El Metro i el tramvia de Barcelona i els serveis de Transports de Barcelona operen al 50% en hores punta i al 25% en hores vall, mentre que la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d'autobús que uneix la ciutat amb l'Aeroport de Barcelona oferiran la meitat del seu servei habitual.

El transport de persones amb diversitat funcional oferirà el seu servei habitual i es mantindrà el servei en el transport escolar per accedir als centres d'infantil i primària que no tinguin una alternativa de mobilitat pública.

En autopistes, treballarà un terç del personal habitual dedicat al manteniment, comunicacions i seguretat, centre d'operacions i assistència a l'usuari.

Es prestarà el 85% del servei en l'atenció telefònica per a urgències i emergències que s'hagin de gestionar al moment, com les sanitàries, d'ordre pública i de violència masclista.

Així afectarà la vaga a la sanitat

El servei d'urgències i les unitats especials de la sanitat pública mantindran el seu funcionament normal, i s'haurà de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i a criteri professional.

També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica que no es pugui posposar derivada de l'atenció urgent i greu.

Als centres d'assistència extrahospitalitària, es garantirà l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre, i aquest servei es prestarà amb el 25% de la plantilla.

En l'assistència sanitària als centres privats, s'establiran els mateixos serveis mínims que en la pública, menys als centres d'assistència extrahospitalitària, en els que es mantindrà el personal imprescindible per garantir l'assistència urgent i que no es pugui retardar durant l'horari habitual de cada centre en un dia festiu.

Els serveis farmacèutics operaran amb el personal que presti serveis en els torns de guàrdia i nits, i les farmàcies de guàrdia mantindran el seu servei.

Serveis mínims a les escoles

Els centres docents públics i privats no universitaris i les guarderies comptaran amb una persona de l'equip directiu per centre de treball, en referència al titular de la direcció, del cap d'estudis, de la secretaria o de coordinació pedagògica del centre.

A més d'aquesta persona, s'afegirà un docent per cada sis aules d'ensenyament infantil i primària; un professor per cada quatre aules als centres d'educació especial, i un terç de la plantilla en les guarderies.

Per mantenir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries, es fixa que treballi un terç del personal.