Més d'un centenar de religiosos de totes les congregacions presents a Catalunya van assistir ahir a la jornada sobre prevenció d'abusos a menors i protecció de la infància organitzada per la Unió de Religiosos de Catalunya (URC).

En la trobada, convocada amb el títol «Jornada sobre l'abús sexual dels menors: escoltar, compartir i actuar proactivament», va participar-hi com a ponent un dels principals experts en aquest tema, el sacerdot català Jordi Bertomeu, oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'organisme de la Santa Seu responsable d'afrontar els casos d'abusos que afecten el clericat.

Bertomeu va ser el sacerdot encarregat d'investigar i elaborar l'informe per al papa Francesc sobre els abusos comesos per eclesiàstics a Xile, que va acabar amb la dimissió de bona part de la cúria d'aquell país.

La jornada, que es va celebrar sense l'assistència de mitjans de comunicació, va consistir en una sessió de treball amb els màxims responsables de les congregacions religioses presents a Catalunya «per donar continuïtat al treball de jornades anteriors», van indicar fonts de la Unió de Religiosos de Catalunya, que presideix el claretià Màxim Muñoz.

En la trobada també van intervenir responsables dels bisbats catalans i testimonis de víctimes d'abusos, així com l' excap de Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu i fundadora de la Unitat Funcional d'atenció als Abusos sexuals a Menors (UFAM), Dolors Petitbó, i l'advocat i llicenciat en Ciències de l'Educació i en Filosofia Francesc Alonso.

Les 165 congregacions religioses presents actualment a Catalunya, que s'agrupen en la Unió de Religiosos de Catalunya, sumen al voltant de 6.000 religiosos i religioses.

Entre els assistents a la jornada hi havia l'abat de Montserrat, el benedictí Josep María Soler, i responsables de la congregació dels claretians, dos dels ordes que s'han vist involucrats en els últims casos d'abusos comesos pels seus religiosos fa dècades i que han decidit investigar les denúncies aparegudes ara.

L'abat de Montserrat va comentar concisament abans d'entrar a la reunió que la jornada és «important» perquè «una cosa així no torni a passar d'ara endavant».

Unes hores abans de participar en aquesta jornada, l'abat de Montserrat es va reunir amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, al monestir de Montserrat.

Fonts de l'abadia van explicar a Europa Press que l'arquebisbe de Valladolid va acudir al monestir per participar com a ponent en una jornada de formació de preveres de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, que tenia concertada amb anterioritat en ser convidat pel bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés.