El Tribunal Suprem ha celebrat avui la primera jornada del judici del procés, en la que els advocats dels dotze líders independentistes catalans han criticat el procediment perquè «vulnera drets fonamentals» i perquè «busca treure de l'arena política» l'antic Govern de la Generalitat.

Fent clic en aquest enllaç podràs trobar l'Especial Judici 1-0 amb tota la informació necessària

Per a qui la fiscalia demana més pena és per a Oriol Junqueras (que s'enfronta a 25 anys de presó i 25 d'inhabilitació per rebel·lió agreujada per la malversació de fons públics), per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell (17 anys per rebel·lió) i per als líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (17 anys per rebel·lió).

Per als exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, la fiscalia reclama 16 anys per rebel·lió i malversació. Per als exconsellers que són fora de la presó, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, la fiscalia demana penes de 7 anys de presó per delictes de malversació i continuat de desobediència.

La narració del primer dia del judici

18.27h

La defensa de Forcadell denuncia que se la "discrimina" respecte la Mesa per "qui és" i per les seves "conviccions"

L'advocada defensora de Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha acusat aquest dimarts el tribunal de l'1-O que es fa un "tracte discriminatori" a la seva clienta respecte els altres membres de la Mesa per "qui és" i per les seves "conviccions polítiques". "Se'ns està aplicant un dret penal d'autor", ha assegurat, "si la conducta de Forcadell i els fets són els mateixos" que els membres de la Mesa que seran jutjats al TSJC per desobediència, quan a l'expresidenta se la jutja per rebel·lió. Arderiu ha defensat que Forcadell no va tenir "ni vot de qualitat ni el seu vot va decisiu" en un òrgan que és "col·legiat". També ha defensat que els fets que se li imputen són funcions "de naturalesa absolutament parlamentària".

17.48h

El vicepresident de la Comissió Europea diu que la causa contra els independentistes "no és una qüestió política"

El vicepresident de la Comissió Europea, Jyrki Katainen , ha dit que la causa judicial contra els independentistes "no és una qüestió política". Durant la roda premsa després de la reunió de l'executiu de la UE, Katainen ha dit que no vol "polititzar la situació" fent cap "comentari".

16.55h

Benet Salellas, advocat de Cuixart: "No existeix un dret fonamental a la unitat d'Espanya però sí un dret a la reunió pacífica"

"Manifestacions massives i pacífiques es consideren delicte, això és incompatible amb un estat social i de dret", ha manifestat. A més, ha advertit que no es pot anteposar "la defensa de la unitat d'Espanya als drets fonamentals". "No existeix un dret fonamental a la unitat d'Espanya però sí un dret a la reunió pacífica", ha sostingut. Per això, ha demanat al tribunal que "depuri" i "filtri" els escrits de les acusacions per tal d'eliminar aquestes qüestions i ha recriminat que 50 folis de l'escrit de la fiscalia es dediquin a parlar de les manifestacions. I ha advertit: "Cal depurar els escrits perquè sinó qui condemnaran a Estrasburg serà l'estat espanyol".

16.18h

Es reprèn la sessió del judici del procés amb la intervenció de Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart

16.10h

Junqueras demana als quadres d'ERC que l'acompanyin a Madrid el dia que declari al judici

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat una carta als quadres del partit per demanar-los que l'acompanyin davant el Tribunal Suprem (TS) el dia que hagi de declarar al judici de l'1-O. Segons la carta que ha avançat 'El Món', Junqueras situa el dia del seu interrogatori el dijous 14 de febrer o el dimarts 19 de febrer i explica que s'habilitarà un espai a Madrid per poder seguir en directe la seva declaració. Per a Junqueras, es tracta "d'un dels judicis més importants de la història del país".

15.32h

Vergés se suma a una protesta de professionals del Clínic pel judici de l'1-O

"Volen jutjar la democràcia, les urnes i tantes persones que hi estem al darrere", ha denunciat la consellera en una atenció als mitjans de comunicació.

15.27h

El PNB espera que els acusats independentistes siguin absolts

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, espera que els acusats independentistes siguin "absolts" al final del judici a l'1-O i ha negat que hi hagués "violència en el procés per part de les persones que estan sent jutjades". En roda de premsa, Esteban també ha indicat que "l'argumentari que es fa servir és bastant pobre perquè s'intenta disparar amb bales canó a fets que no es corresponen amb els tipus penals que s'anuncien".

15.06h

Els diputats de l'SNP es vesteixen de groc i porten llaços a Westminster

Durant la sessió parlamentària d'aquest dimarts amb la primera ministra britànica Theresa May, els membres del partit de la primera ministra d'Escòcia Nicola Sturgeon han volgut mostrar la seva solidaritat amb els 12 independentistes acusats de rebel·lió portant samarretes, corbates i mocadors de color groc. Sturgeon ha afirmat aquest dimarts també que el judici de l'1-O "hauria de preocupar tots els demòcrates".

14.22h

Segon recés de la jornada al Tribunal Suprem

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha decretat el segon recés de la sessió. El judici es reprendrà a les 16.00 h.

14.15 h

Puigdemont: "Durant el judici es desemmascararan moltes de les construccions que han portat fins aquí"

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, creu que durant el judici s'aniran "desemmascarant" moltes de les "construccions" que han acabat portant davant del Tribunal Suprem dotze polítics i activistes, la gran majoria membres del seu Govern. Segons Puigdemont, amb el judici de l'1-O, el sistema judicial espanyol passarà un "test d'estrès". L'expresident ha denunciat que "no hi ha proves, no hi ha fets i no hi ha crim i, en canvi, hi ha persones innocents que seuen a la banqueta dels acusats". Puigdemont també ha criticat que el Suprem no el deixi ser testimoni dels fets. "Crec que hi tinc alguna cosa a dir", ha destacat en referència als membres del Govern que ell dirigia. Puigdemont ha fet aquestes declaracions aquest dimarts des de la seu del Govern a Berlin.

14.05 h

Un centenar de persones a la Plaça Major de Manresa

La plaça Major de Manresa ha aplegat aquest migdia un centenar de persones, inclòs l'equip de Govern, que han volgut expressar el seu rebuig al judici contra els líders independentistes.

13.55 h

Es reprèn el judici amb la intervenció d'Ana Bernaola, advocada de Jordi Turull

13.45 h

Els Mossos desallotgen els manifestants que s'han concentrat a la Fiscalia Superior de Catalunya

Els Mossos d'Esquadra estan desallotjant els manifestants que s'han concentrat a les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya. Unes 200 persones estan protestant per l'inici del judici de l'1-O al carrer Pau Claris, entre València i Mallorca. El trànsit ha quedat tallat en aquest tram. Quan la policia els ha encapsulat, els concentrats han decidit seure a terra i els agents els estan apartant un a un, de moment sense incidents. Entre les consignes que canten els manifestants hi ha les de 'Llibertat presos polítics', 'No us mereixeu la senyera que porteu', 'El vostre conseller és a la presó' o 'Miquel Buch dimissió'. Entre els concentrats hi ha Carles Riera, de la CUP.

13.40 h

Dirigents polítics i entitats sobiranistes lamenten dificultats per apropar-se al Suprem

Dirigents polítics i representants de les entitats sobiranistes catalanes han denunciat a través de les xarxes socials que la policia espanyola els ha impedit aquest dimarts l'accés al Tribunal Suprem i retingut durant diversos minuts al carrer Génova. El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha criticat que els agents els impedeixin l'accés. "Alguns tenim compromisos amb mitjans a allà. La resposta és que no passa ningú. És un escàndol", ha criticat a través de Twitter. Al seu torn, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha lamentat la manca d'informació i ho ha atribuït a una "vulneració de drets". L'ampli dispositiu policial al voltant del Suprem només permet l'accés per determinats punts a periodistes i a assistents al judici acreditats.

13.30 h

El judici celebra ara el primer recés

El primer dia del judici al procés celebra ara mateix un recés. El President del Tribunal, Manuel Marchena, ha decretat una pausa fins a les 13.45 h.

13.10 h

El lletrat de Sànchez, Rull i Turull al tribunal: "Facin de jutges, no de salvadors de la pàtria"

El lletrat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, Jordi Pina, ha demanat als membres del tribunal que "facin de jutges, no de salvadors de la pàtria". Pina s'ha referit a la carta que va enviar el president del Suprem, Carlos Lesmes, al magistrat instructor del 13, Juan Antonio Ramírez Suñer, quan va morir i on li reconeixia haver "canviat el rumb de la història". "Semblaria que els magistrats estan per defensar la unitat d'Espanya perquè sinó és impossible d'entendre les frases", ha manifestat. A més, ha acusat la fiscalia d'evitar que l'1-O es jutgi a Catalunya. Ha recordat que la setmana passada el fiscal del cas Trapero, Pedro Rubira, (a l'Audiència Nacional) va qüestionar la "imparcialitat i la serenitat" dels tribunals catalans per jutjar els fets. Segons Pina, aquest fet serveix per "obtenir més llum" del per què no s'ha volgut enviar la causa a Catalunya.

En la fase de qüestions prèvies, el lletrat Jordi Pina ha recriminat al tribunal la carta que Lesmes va enviar amb motiu de la mort del jutge instructor del 13. Ha apuntat que la causa es "nodreix" de la investigació que va fer el jutjat d'instrucció de Barcelona i que és "preocupant" que Lesmes s'hi adrecés amb aquells termes. Per això, ha fet un "prec" a la sala: "Facin de jutges i no de salvadors de la pàtria perquè no va d'això", ha sentenciat.

12.50 h

Oriol Junqueras, pensatiu durant el judici

12.40 h

Els CDR es concentren a la Fiscalia Superior de Catalunya

Desenes de membres dels CDR estan concentrats a les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya, al carrer Pau Claris. Els comitès insten a ocupar la seu de l'entitat a Barcelona, però l'entrada està custodiada pels Mossos d'Esquadra. Els concentrats criden consignes com "Sense desobediència no hi ha independència" o "Ràbia" per l'inici del judici de l'1-O.

12.35 h

Comença la seva intervenció Jordi Pina, advocat de Turull, Sánchez i Rull

12.20 h

La defensa de Forn demana que s'acumulin les causes de l'Audiència Nacional i del Suprem

La defensa de Joaquim Forn, exercida per Xavier Melero, ha demanat en la fase de qüestions prèvies que les causes al Suprem i a l'Audiència Nacional s'acumulin. "Només té avantatges i cap inconvenient perquè són els mateixos fets", ha manifestat Melero. Ara bé, com que s'allargaria la presó provisional mentre la sala resol aquest incident d'acumulació, ha sol·licitat al tribunal que substitueixi la presó provisional per una mesura cautelar "menys greu". A més, ha insistit que cal citar l'exministre de l'Interior, José Ignacio Zoido, ja que s'ha admès el testimoni de l'expresident Mariano Rajoy i l'exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Judici al procés: la defensa de Forn demana que s'acumulin les causes de l'Audiència Nacional i del Suprem

Judici al procés: la defensa de Forn demana que s'acumulin les causes de l'Audiència Nacional i del Suprem

A més, com a novetat, ha demanat que s'aporti la documental de la compareixença que Zoido va fer al Senat el gener del 2018 i on va detallar l'operació 'Copèrnic'. Durant la seva intervenció, ha criticat que s'hagi dividit la causa entre l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem i ha demanat que s'uneixi. També ha al·legat que hi ha hagut una vulneració al dret d'un procés amb garanties i a una tutela judicial efectiva. També ha criticat que s'hagin fixat diferents nivells d'autors dels suposats delictes que es jutgen.

12.00 h

Acaba la intervenció d'Andreu Van den Eynde

Finalitza la intervenció de l'advocat Andreu Van den Eyde. Ara és el torn de Xavier Melero, representant de Quim Forn.

Judici al procés: la defensa d'Oriol Junqueras diu que «la causa atempta contra la dissidència política»

Judici al procés: la defensa d'Oriol Junqueras diu que «la causa atempta contra la dissidència política»

11.50 h

Els exconsellers llueixen l'ensenya del Govern a la solapa

Els exconsellers del Govern de Carles Puigdemont compareixen amb la insígnia de la Generalitat a la solapa i sense llaços grocs, que únicament llueix l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez.

En la seva primera aparició pública després de mesos a la presó provisional, l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva llueixen a la solapa del seu vestit la insígnia de la Generalitat que acostumen a portar els membres de Consell Executiu .

Per la seva banda, l'exconsellera Dolors Bassa, també a la presó preventiva, no porta cap símbol polític, igual que el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

11.40 h

Fragment en vídeo de la intervenció d'Andreu Van Den Eynde: "No ens parlin de les cassolades, del llançament d'avions de paper o dels càntics populars"

11.10 h

Andreu Van Den Eynde: "La causa atempta contra la dissidència política"

L'advocat de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, Andreu Van Den Eynde, ha estat el primer a intervenir en el judici pel procés independentista que ha començat aquest dimarts al Tribunal Suprem, i ha afirmat que aquesta causa " atempta contra la dissidència política".

"Ens trobem davant d'un judici excepcional perquè s'han produït excepcions que afecten el nucli dur dels drets fonamentals", ha afirmat en l'arrencada del torn d'una hora que li ha concedit el president del tribunal, Manuel Marchena, per exposar el seu al·legat.

10.45 h

La Comissió Europea es nega a fer cap "comentari" sobre el procediment judicial

La Comissió Europea s'ha negat a fer cap "comentari" sobre el judici de l'1-O que comença aquest dimarts. Preguntada sobre aquest cas, l'executiu de la UE no ha respost si seguirà o no el procés judicial contra els 12 líders independentistes. "No fem comentaris sobre procediments judicials nacionals", ha dit un dels seus portaveus. La CE tampoc ha volgut pronunciar-se sobre el fet que el Tribunal Suprem no hagi permès la presència d'observadors internacionals al judici. Brussel·les manté que la crisi catalana és un afer intern de l'Estat espanyol.

10.30 h

Els acusats, al mig de la sala

El judici de l'1-O al Tribunal Suprem ha arrencat a les 10.22 hores. Els dotze acusats asseguts al mig de la sala. Després de les exposicions de la secretaria, és el torn de l'advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde.

10.25 h

Comença el judici als presos independentistes

10.20 h

Dos observadors internacionals accedeixen al Suprem com a lletrats per entrar a la sala com a públic

Dos observadors internacionals han accedit aquest dimarts a l'edifici del Tribunal Suprem acreditant-se com a lletrats amb l'objectiu d'entrar a la sala de vistes del judici de l'1-O per seguir-lo com a públic. Es tracta del belga Frederic Ureel, d'Advocats Europeus Demòcrates (AED), i del francès Alexandre Faro, membre de la Federació Internacional pels Drets Humans (Fidh). El Suprem va descartar reservar lloc a la sala per a observadors internacionals, però tot i així aquests dos hi han accedir presentant-se com a lletrats en el primer dia de judici.

10.15 h

Els presos ja són a l'interior de la sala de visites

Els presos independentistes ja són a l'interior de la sala de visites de la sala del Tribunal Suprem. Treballadors del TS han posat un biombo per impedir que els mitjans de comunicació captessin el moment.

09.50 h

Familiars dels presos tenen problemes per accedir al Suprem

Alguns familiars dels presos han tingut problemes per accedir al Tribunal Suprem. El marit de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha explicat que els policies de l'entrada no tenien la llista amb les persones autoritzades a entrar com a públic.

La dona de l'exconseller Raül Romeva, Diana Riba, s'ha queixat que hagin de passar per aquesta situació en un dia com aquest. "Ja estem prou nerviosos", ha dit. Advocats i membres de protocol del president de la Generalitat han intercedit per aconseguir que poguessin entrar. El problema s'ha resolt en uns minuts.

09.35 h

Torrent: "És un dia dolorós però també un dia de dignitat democràtica"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat a les portes del Tribunal Suprem (TS) que avui, primera sessió de judici de l'1-O, és un dia dolorós però també ha volgut destacar que és un dia de "dignitat democràtica". "Malgrat el dolor que sentim, avui veurem la dignitat asseguda al banc dels acusats d'homes i dones que l'únic que han fet és posar les urnes i veurem la vergonya d'un estat demofòbic que persegueix uns homes de pau que l'únic que han fet és posar en mans dels catalans el seu futur", ha afegit. Torrent també s'ha dirigit als demòcrates espanyoles per preguntar-los fins on s'arribarà per evitar que els catalans decideixin. "Què estem disposats a veure en vulneració de drets i llibertats fonamentals?", ha conclòs.

09.10 h

Torra arriba al Tribunal Suprem per assistir a la primera sessió del judici

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha arribat al Tribunal Supremdel judici contra els líders independentistes. Torra ha arribat a un quart de deu i l'ha rebut a la porta principal la cap de gabinet del president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Ana Murillo. Torra té tracte d'autoritat i, per tant, se li ha obert la porta reservada per a magistrats. Un cop a dins del tribunal, Torra s'ha vist un moment amb el president del Suprem, Carlos Lesmes, a qui saludat protocolàriament.

08.50 h

Els presos ja són al Tribunal Suprem

Els nou presos independentistes ja són dins del Tribunal Suprem, a punt per començar la primera sessió del judici que arrenca a les deu. Des de primera hora del matí, la Guàrdia Civil. Bassa i Forcadell han sortit a les 7.28 hores d'Alcalà-Meco i els set presos homes a les 7.20h de Soto del Real. Els presos no han passat pels calabossos i simplement s'ha fet un canvi de custòdia policial al pàrquing.

08.30 h

Els presos arriben a l'Audiència Nacional

Els encausats de l'1-O ja estan de camí al Tribunal Suprem. Abans de les 7 ja hi havia cua de persones al Suprem per assistir de públic al judici que comença aquest dimarts. En total hi ha 55 places disponibles. A la cua hi ha persones de diferent perfil, com ara estudiants de dret o també simpatitzants de Vox.

07.50 h

Els encausats de l'1-O ja estan de camí al Suprem

Els encausats de l'1-O ja estan de camí al Tribunal Suprem. Els homes han sortit de la presó de Soto del real a les 7.28 hores, mentre que les dones han abandonat Alcalá Meco a les 7.20, segons han informat fonts d'Institucions Penitenciàries. Abans de les 7 ja hi havia cua de persones al Suprem per assistir de públic al judici que comença aquest dimarts. En total hi ha 55 places disponibles. A la cua hi ha persones de diferent perfil, com ara estudiants de dret o també simpatitzants de Vox.

07.15 h

Els CDR tallen diverses carreteres a tot Catalunya hores abans dle judici

Els CDR han tallat diverses carreteres a tot Catalunyaper protestar contra l'inici del judici de l'1-O, previst per avui a les 10 del matí. Entre les vies afectades hi ha la C-25, a Santa Maria d'Oló, on els manifestants han col·locat desenes de pneumàtics al mig de la via i els han incendiat per impedir el pas dels vehicles.

07.00 h

Arriba el gran dia

El judici al procés comença avui a les 10 del matí, només 14 mesos després dels fets que són jutjats per presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

L'inici de les sessions arrenca amb una expectació política i mediàtica sense precedents malgrat que la jornada, dividida en sessions de matí i tarda, es dedicarà en exclusiva al fet que les defenses dels dotze dirigents independentistes puguin exposar els seus arguments per intentar, en última instància, la nul·litat de tot el procediment judicial (les denominades qüestions prèvies).