El Comitè Executiu de Ciutadans va determinar, en una decisió unànime ahir, que el partit taronja no arribarà a un acord de govern ni amb Pedro Sánchez ni amb el PSOE després de les eleccions generals del 28 d'abril perquè considera que els socialistes han de passar a l'oposició. Així ho va comunicar el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que considera que aquests comicis estaran marcats per dues circumstàncies: el «cop d'Estat» del 2017 des de la Generalitat de Catalunya i la decisió del president del Govern de «dialogar i pactar» amb els partits independentistes que «han intentat trencar el país».

Davant aquest escenari, «l'Executiva ha ratificat el criteri que Ciutadans no pactarà ni amb el PSOE ni amb Pedro Sánchez per a un futur govern d'Espanya», va explicar Villegas, que també va expressar el desig de la formació taronja de «superar el bipartidisme». «Cap vot per a Cs servirà perquè Sánchez segueixi com a president del Govern», va destacar. De moment, aquest criteri de no pactar amb el PSOE s'aplicarà per a les eleccions generals, mentre que per als comicis municipals i autonòmics l'Executiva estatal encara no ha pres cap decisió.

Sobre la possibilitat de pactar amb el PSOE si, en el període de negociacions, Sánchez accedís a apartar-se, el dirigent taronja va afirmar que ara com ara «Sánchez és el PSOE i el PSOE és Sánchez», i que la millor manera que aquest partit canviï és «estant a l'oposició».

Per part seva, el PSOE no entén el veto de Ciutadans a pactar amb Pedro Sánchez després de les eleccions generals, una possibilitat que els socialistes podrien considerar i a la qual el mateix president del Govern, en la compareixença divendres a Moncloa per anunciar la convocatòria de comicis el 28 d'abril, no va renunciar. El secretari d'Organització del partit i ministre de Foment, José Luis Ábalos, va defensar que a Ciutadans «li costa menys pactar amb extremistes de dreta que amb els socialdemòcrates», en referència a l'acord amb el PP i Vox a Andalusia.

Posició «estranya»

Els socialistes van manifestar que la posició de Ciutadans de dir que no a Sánchez i sí a Vox és «una mica estranya en el context europeu» en referència al cordó sanitari a l'extrema dreta que existeix a altres països i al qual apel·la ara el candidat de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, exprimer ministre francès. Ábalos va reclamar a la formació d'Albert Rivera que «ha de respectar» els dirigents que té cada partit, que, en el cas del PSOE, han estat elegits «democràticament».

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, va assegurar que els senadors del Grup Popular seran els que aplicaran l'article 155 de la Constitució a Catalunya i, davant les eleccions generals del 28 d'abril, va demanar agrupar el vot útil en el PP per executar aquest precepte constitucional en tota la seva extensió. Segons va destacar, cal deixar clar en campanya que els senadors del seu partit seran els de «la recuperació de la dignitat, la llibertat i la Constitució a Catalunya».

Casado va admetre que la llista al Senat serà la dels candidats que estan «disposats a votar una vegada més» l'article 155 de la Constitució i va destacar que si guanya el PP les generals aquest precepte constitucional s'aplicarà «amb la durada i l'extensió competencial que altres partits no van voler».