International Trial Watch ha alertat aquest dilluns que el fet que el tribunal del judici de l'1-O no hagi acceptat algunes proves que les defenses consideren "cabdals" pot generar "indefensió material a les parts" i vulnerar el dret a "utilitzar els mitjans de prova pertinents". Per això, els observadors internacionals han remarcat que caldrà "constatar al llarg del procés" si la denegació d'aquestes proves acaba causant aquesta "indefensió". La plataforma ha fet balanç aquest dilluns de la primera setmana del judici i ha lamentat que la fiscalia hagi atribuït als acusats "la violència generada l'1-O per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, minimitzant també la gravetat de les lesions patides per la ciutadania".

En un comunicat, International Trial Watch ha explicat que la setmana passada va estar present a les tres primeres sessions del judici amb 6 observadors: William Mozdzierz, membre de l'American Bar Association; Dominique Nogueres, advocada i presidenta de la Lliga Francesa de Drets Humans; Alexandre Faro, advocat i membre de la Federació Internacional de Drets Humans; Frédéric Ureel, advocat i membre d'Advocats Europeus Demòcrates; Fabio Marcelli, jurista de l'European Association Advocats for Democracy & World Human Rights; i Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla.

Els observadors han remarcat que les acusacions "no tenen en compte que les actuacions dels acusats poden estar emparada per drets fonamentals". "Si fos així, no seria possible al mateix temps que els acusats haguessin comès cap delicte", han afegit. Per això, creuen que les acusacions "estan invertint l'ordre interpretatiu constitucionalment exigible quan hi ha drets fonamentals en joc, com ara és el cas". A més, han lamentat que la fiscalia i l'advocacia de l'Estat introdueixin "fets nous en els seves preguntes, com va posar de manifest un dels declarants".

La plataforma també ha avisat que examinarà "fins a quin punt l'anomalia processal" que el tribunal no hagi volgut suspendre el judici per incorporar documentació de la que no disposen les defenses i sí l'acusació pugui "trencat la igualtat d'armes" i acabar també en "indefensió material". A més, han avisat que, "si s'ha produït una vulneració del dret al jutge predeterminat per la llei", com al·leguen algunes defenses, "també es vulnerarà el dret a la segona instància dels encausats no aforats".

En canvi, la plataforma ha valorat positivament alguns aspectes dels tres primers dies de judici, com ara que el tribunal hagi donat a les defenses 45 minuts per a fer els respectius al·legats; que permeti que els acusats puguin asseure's amb les respectives defenses; que el tribunal "no atribueixi cap conseqüència jurídica al fet que els encausats es neguin a contestar les preguntes d'una o vàries acusacions" i que el tribunal "no hagi interromput en les interrogatoris a cap dels declarants, respectant el tems que cadascun ha volgut donar a les respostes".

"Hores" de cua per accedir a la sala

International Trial Watch ha constatat que el Tribunal Suprem no ha reservat espai a al sala per als observadors, fet que els ha comportat "cues d'hores" a la porta per accedir a la sala. A més, han recordat que, el primer dia de judici, simpatitzants de Vox "organitzaren la cua i repartiren números d'entrada", mentre que els dies posteriors ja ho va fer la policia. Els observadors han calculat que aproximadament entren com a públic fins a 40 persones i que a la sala queden sense ocupar uns 10 seients, alguns més a les sessions de tarda. Per això, han avançat que reiteraran al tribunal la necessitat de reservar llocs a la sala per als observadors.

Quatre observadors aquesta setmana

Pel que fa a les sessions el judici previstes per aquesta setmana, de dimarts a dijous, Internacional Trial Watch ha explicat que hi tindrà quatre observadors. Es tracta de John Philpot, que va actuar en la Cort Penal Internacional a l'Haia a Kenia i al Tribunal Penal Internacional de Ruanda; Paul Newman, doctor en Filosofia que va ser un dels quatre oradors públics al Tribunal Popular Permanent sobre Crims de Guerra contra Sri Lanka; Bill Bowring, membre de l'Associació Europea d'Advocats per la Democràcia i del Comitè Executiu de Drets Humans del Col·legi d'Advocats d'Anglaterra i Gal·les; i Joaquín Urías, professor titular del Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional (TC).