El Partit Popular i Ciutadans van quedar sols ahir al Congrés dels Diputats en la seva defensa de presó per als que convoquin o participin en l'organització d'un referèndum il·legal com el de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

Tant el PSOE com Units Podem i les formacions nacionalistes es van negar que la Cambra trameti la proposició de llei del PP perquè es castigui amb pena de presó d'entre tres i cinc anys els càrrecs o funcionaris que promoguin consultes il·legals.

El PP, que només va tenir el suport de Cs i Foro Asturias, va demanar concretament reformar el Codi Penal per recuperar un delicte que es va introduir el 2003 durant el govern de José María Aznar per frenar el «pla Ibarretxe» i que va ser derogat amb l'arribada del socialista José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa.

La portaveu del PP, Dolors Montserrat, va defensar davant el ple que el Codi Penal ha de servir per prevenir els cops contra la democràcia i adaptar-se a les noves realitats socials. Va subratllar que, mentre el PP va saber anticipar-se a les amenaces del nacionalisme radical que representava el PNB, «les esquerres sempre han aplanat el camí als nacionalistes» i el «van treure» del Codi Penal per «seguir uns mesos més a la Moncloa». «Sempre estan disposats al rescat del separatisme», va denunciar Montserrat, que va incidir que els líders independentistes catalans que van convocar el referèndum de l'1-O sabien que cometien delictes i les conseqüències dels seus actes, però «van seguir i segueixen endavant, ni se'n penedeixen ni demanen perdó».

Va criticar que el PSOE, amb la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, al capdavant, diguin que cal donar una solució política als que diuen als espanyols «bèsties tarades» i «agenollar-se» davant el separatisme. «La solució és la Constitució i enfortir les institucions democràtiques i defensar l'estat de dret», va recalcar Montserrat, que va indicar que si els líders separatistes són avui al banc dels acusats és perquè el PP els va frenar.

«Dialogar no és lliurar-se al separatisme», li va contestar el diputat socialista Juan Carlos Campo, per a qui el PP s'ha «retratat» amb aquesta iniciativa que mostra «la seva debilitat i, el que és més greu, una manera de fer política». Segons va lamentar, els populars confonen el càstig del delicte amb la solució del problema.