El rei Felip VI ha subratllat aquest dimecres que "és inadmissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret", perquè, sense respecte a la llei no hi ha "convivència, ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat" i el "trencament dels principis morals i cívics de la societat".

"Que no hi ha llibertat sense lleis s'ha sabut sempre, així com que sense lleis no pot haver-hi democràcia", ha dit el cap de l'Estat en rebre el Premi Mundial de Pau i Llibertat (World Peace and Liberty Award) que concedeix l'Associació Mundial de Juristes.

Felip VI ha pronunciat un llarg discurs en el qual ha posat en valor que el respecte a l'estat de dret en democràcia és la garantia dels drets i llibertats, i també el fonament de la convivència en pau, en línia amb la Declaració de Madrid que han adoptat els prop de 2.000 juristes de 67 països reunits a Madrid.

"El dret no pot fer-ho tot, però també és cert que sense dret no pot fer-se res que sigui legítim, durador, racional i segur", ha il·lustrat.

"REALITATS INSEPARABLES"

I ha deixat clar que democràcia i estat de dret són "realitats inseparables" i defensar-ne una implica necessàriament defensar l'altre. El rei ha posat l'accent en què la Constitució és la guia de tots els seus actes, i la "independència i neutralitat de la Corona" és el seu "compromís cívic amb Espanya, al servei de la democràcia i la llibertat".

Felip VI ha rebut el guardó visiblement emocionat, acompanyat per la reina i després d'un elogi que ha estat a càrrec de l'expresident Felipe González. L'auditori reunit al Teatro Real ha celebrat l'entrega amb un llarg aplaudiment i visques al rei i a Espanya.

UN DRET "JUST"

En el seu discurs, ha incidit que "el dret és el millor camí per a l'assoliment i el manteniment de la pau", un dret que sigui "just" i format per normes i institucions "que impedeixin els excessos del poder, protegeixin les minories, empari els més necessitats i asseguri per igual les llibertats ciutadanes".

A més, ha remarcat que contra el "totalitarisme, la tirania i la demagògia, que tant de mal han fet ja en el passat, cal proclamar i defensar la legitimitat del pluralisme polític, social, territorial, religiós o cultural i fomentar la convivència i la tolerància".

I ha afegit que convivència i tolerància només poden tenir lloc en un consens bàsic al voltant d'uns valors i principis comuns, que només demanen ser la dignitat de la persona, els drets humans i els valors propis de l'estat de dret.VIURE JUNTS I NO SEPARATS

Convivència, ha dit, és viure "junts i no separats, units i no enfrontats", amb respecte mutu i no amb uniformitat, però sí partint que els desacords i discrepàncies que parteixen d'aquesta pluralitat han de resoldre's "conforme al dret".

El rei ha interpretat el premi no només com una distinció a la seva persona i a la monarquia parlamentària, sinó com a reconeixement a la democràcia espanyola, als qui van ser artífexs de la transició i la Constitució i als qui segueixen vetllant per la seva vigència.

I ha personificat aquest homenatge en l'expresident Felipe González. "Una generació el sentit de la qual de la història d'Espanya i la seva visió de futur han estat la base de la nostra convivència democràtica", ha dit.ESPANYA HA DEMOSTRAT FORTALESA DEMOCRÀTICA

El rei ha reconegut que la democràcia espanyola "ha hagut de fer front a dificultats serioses i greus", però ha afegit que "l'Espanya constitucional ha demostrat la seva fortalesa democràtica, els seus ferms principis i les seves conviccions sòlides i profundes".

I s'ha mostrat convençut que l'Estat, la Corona i la "immensa majoria del poble espanyol" no escatimaran esforços perquè segueixi sent així.