Entitats sobiranistes, partits independentistes, l'AMI i els sindicats Intersindical-CSC i USTEC secunden aquest dijous, 21 de febrer, una jornada de vaga general coincidint amb les primeres jornades del judici al procés i amb l'objectiu, diuen, de reivindicar una "república dels treballadors". La convocatòria, registrada formalment per l'esmentat sindicat, forma part d'un calendari de mobilitzacions que ja dissabte va reunir 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, en una manifestació a la Gran Via de Barcelona. En aquest article recollim tota la informació sobre la jornada de vaga del 21 de febrer.

Qui convoca la vaga del 21-F i perquè?

La vaga general del 21 de febrer l'ha registrat la Intersindical-CSC al Departament de Treball de la Generalitat. Inicialment estava prevista per al 7 de febrer, però l'organització va decidir posposar-la. Per justificar l'aturada, les reivindicacions plantejades per la Intersindical-CSC hi ha exigir la derogació de la reforma laboral de 2012 o un augment del salari mínim interprofessional. Amb tot, el sindicat planteja aquesta protesta en el marc de l'inici del judici al procés que asseurà al banc dels acusats dotze líders independentistes.

Hi donen suport:

  • ANC
  • Òmnium Cultural
  • Partits: ERC, Junts per Catalunya i CUP
  • USTEC (Sindicat d'Ensenyament)
  • SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans)
  • Sindicat d'Estudiants
  • ADIC (Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes)
  • CGT d'Ensenyament
  • Universitats per la República
  • Unió de Pagesos

Recuperar el carrer per una ''república dels treballadors''

Des dels sindicat Intersindical - CSC i USTEC, que convoquen i donen suport a la vaga general del proper dijous 21 de febrer han animat a la ciutadania a recuperar el carrer per una ''república dels treballadors''. Anna Masip, en nom del primer, ha defensat que la vaga s'ha convocat per recuperar el poder adquisitiu que s'ha perdut amb les retallades i perquè ''estem farts de l'empobriment i la desigualtat creixent''. Però també davant ''l'ofensiva generalitzada'' de la dreta ''més reaccionària, demofòbica i lliberticida''. En nom d'USTEC, Ramon Font, ha criticat la judicialització de l'1-O en el sentit que als docents no se'ls ha permès explicar als alumnes què va passar i se'ls ha autocensurat. Font ha demanat que dijous s'aturi i tot i ''ens sentin des de les presons''. Anna Masip i Ramon Font han estat els encarregats de tancar els parlaments de la manifestació amb el lema 'El dret a l'autodeterminació no és delicte'' que s'ha fet aquest dissabte a la tarda a Barcelona.

Mobilitzacions «descentralitzades». Què es fa i quan?

La Intersindical-CSC i les organitzacions que donen suport a la convocatòria de vaga tenen previst dur a terme mobilitzacions "descentralitzades" per la jornada de protesta d'aquest 21 de febrer. El dia arrencarà amb els "habituals piquets informatius" a nivell local, avisen.

A les 12 del migdia, amb el lema 'Sense drets no hi ha llibertat', es faran concentracions davant dels ajuntaments catalans, exceptuant a Barcelona, que farà a la plaça Universitat.

Quan a la tarda, hi ha prevista una manifestació unitària als Jardinets de Gràcia de Barcelona i quatre mobilitzacions territorials, a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. A municipis com Berga també hi ha convocades concentracions. El secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, confia en l'èxit de la vaga "pel retorn que està tenint del territori". "Intentarem apropar-nos el màxim possible sabent que no estem a la tardor de 2017 sinó al 2019", assegura Sastre.

37

L'independentisme es manifesta a Barcelona en contra del judici del procés

Imatges de la manifestació del 17 de febrer a la Gran Via de Barcelona.

El manifest del 21-F

"Només acceptarem del Tribunal Suprem i dels aparells de l'Estat la immediata absolució de totes les persones imputades, empresonades i exiliades", diu el manifest de la vaga sobre uns col·lectius que han estat "reprimits" per exercir drets que són "inalienables com a societat moderna". D'aquesta manera, exigeixen que "es deixi de jutjar el nostre poble per voler exercir la seva llibertat". Aquest és el fragment més polític d'un manifest que se centra en els drets laborals que reclama la convocatòria, com l'abolició de la reforma laboral de 2012.

Hi haurà escola el 21 de febrer?

El sindicat majoritari de l'ensenyament, USTEC-STEs, ha fet una crida a participar en la vaga general del 21 de febrer. L'entitat recorda l'agenda reivindicativa dels convocants, la intersindical-CSC, que passa per la derogació de la reforma laboral o per la demanda que el salari mínim pugi fins als 1.200 euros mensuals a Catalunya. I a més afirma que l'aturada compta amb el suport de diverses entitats cíviques "representatives de la pluralitat del país" en un moment en el qual "cal revertir" les "retallades" laborals, socials i "de manera molt preocupant, dels drets civils més elementals". En aquest sentit, el sindicat recorda les "acusacions injustificades d'adoctrinament" a les escoles catalanes o contra el model d'immersió lingüística. Finalment, USTEC-STEs també ha cridat a participar aquest dissabte a la manifestació que tindrà lloc a Barcelona amb el lema 'L'autodeterminació no és delicte'.

La Generalitat ha estat l'encarregada de decretar els serveis mínims. Els centres docents públics i privats no universitaris i les guarderies comptaran amb una persona de l'equip directiu per centre de treball, en referència al titular de la direcció, del cap d'estudis, de la secretaria o de coordinació pedagògica del centre. A més d'aquesta persona, s'afegirà un docent per cada sis aules d'ensenyament infantil i primària; un professor per cada quatre aules als centres d'educació especial, i un terç de la plantilla en les guarderies. Per mantenir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries, es fixa que treballi un terç del personal.

La CUP crida a donar suport a la vaga del 21-F: "No podem fer un pas enrere"

La diputada de la CUP-CC Natàlia Sànchez va fer una crida aquest dissabte durant la manifestació contra el judici de l'1-O a donar suport a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per al 21 de febrer. "No podem fer un pas enrere", ha subratllat. Sànchez ha apuntat que "sobren els motius per fer vaga" i que "els drets socials i laborals cal defensar-los amb les dents". "El dret a l'autodeterminació ens pertany a tots", ha dit la diputada de la CUP. "Ens empresonen i ens forcen a l'exili una mica a tots", ha assenyalat Sànchez en referència als líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem i als que són a l'estranger.

L'AMI demana als alcaldes que els municipis se sumin a la vaga

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha demanat als alcaldes del país que el proper 21 de febrer ''busquin la formula'' per sumar-se a la vaga general que hi ha convocada i s'aturi el país. El president de l'entitat, Josep Maria Cervera, considera que malgrat la sensació que no s'avanci i que el camí es fa llarg ''moltes coses és mouen'' i més quan ''anem a la una''. En aquest sentit, apel·la a la ''unitat d'acció i estratègica'' de cara a les properes eleccions.

Des dels CDR i l'ACDC també s'ha demanat la participació ciutadana a la vaga general de dijous que ve. Josep Maria Cervera demanat a tots els alcaldes del país que es posin al costat dels seus veïns i defensin de la millora manera ''el seu vot de l'1-O''. En aquest sentit, ha fet una crida a aturar el país el proper dijous 21 de febrer i a buscar la millor manera per participar a la vaga general.

Canvi de data de la vaga

La Intersindical ha escollit el 21 de febrer per fer la vaga després d'ajornar l'aturada prevista inicialment pel dijous 7 de febrer. El sindicat va argumentar que el canvi garantia un major èxit de la convocatòria i una "mobilització massiva". Inicialment, el pla era una triple jornada de vaga els dies 5, 6 i 7 de febrer, cinc dies abans de d'inici previst del judici dels dirigents independentistes al Tribunal Suprem, per denunciar un context de "vulneració de drets democràtics" i va assegurar que els motius de la convocatòria eren laborals. Finalment, només va mantenir la convocatòria el tercer dia. Un cop ajornat el començament del procés judicial fins el 12 de febrer va decidir convocar-la el dijous 21, quan el judici de l'1-O haurà arribat a la sisena sessió.