La vaga general convocada per avui pel sindicat independentista Intersindical-CSC impactarà previsiblement en l'àmbit de l'educació i el comerç, mentre que la indústria es quedarà al marge d'una aturada que no compta amb el suport dels sindicats majoritaris a Catalunya. A més, en el cas de Manresa la convocatòria coincideix amb la festa de la Llum.

Fins ara, la convocatòria, que s'emmarca en un context de mobilitzacions per protestar pel judici del procés, ha estat abonada, des de l'àmbit sindical, per USTEC, majoritari en l'educació obligatòria, la CGT i els sindicats d'estudiants.

La plataforma independentista «Universitats per la República», que agrupa diverses entitats, ha cridat a participar en la jornada de vaga i a acudir a una manifestació, que arrencarà a les 12:30 hores de la plaça Universitat, amb el lema «21-F. Vaga General. Buidem les aules, omplim els carrers».

Amb el lema «L'autodeterminació no és delicte. Parem-ho tot», la Assemblea Nacional Catalana (ANC) anima també a secundar l'aturada i acudir a la concentració del migdia i a la que sortirà a les 18:00 hores del Jardinets de Gràcia, igual que ho han fet Òmnium Cultural, els CDR i els partits independentistes.

La vaga compta a més amb el suport del Govern, que ha suspès l'agenda política pública de tots els consellers, amb l'excepció del titular de Treball, Chakir el Homrani, responsable del seguiment de l'aturada, i del d'Interior, Miquel Buch, que haurà d'ocupar-se de possibles emergències i de la seguretat.

La suma d'aquestes veus fa preveure un seguiment de l'aturada més o menys significativa entre els docents, mentre que la vaga pot impactar en el comerç i els serveis, sobretot al centre de Barcelona, com efecte indirecte de les concentracions.

Per contra, les expectatives de seguiment de l'aturada en la indústria són bastants baixes atès que els sindicats majoritaris, amb CCOO i UGT al capdavant, no han recolzat la convocatòria de vaga.

A la planta d'automòbils de Seat, el principal centre industrial de Catalunya i que serveix de referència per prendre el pols al sector de la indústria, es mantindrà l'activitat normal i no s'han elaborat plans de contingència.

Malgrat això, la companyia es mantindrà a l'expectativa per si es produeixen talls de carreteres que puguin dificultar el subministrament de peces, segons fonts sindicals.

La reivindicació contra el judici als independentistes estarà present en totes les protestes que s'han convocat per aquesta jornada de vaga. Malgrat això, la convocatòria oficial d'aquesta aturada està argumentada per la Intersindical-CSC són la derogació completa de la reforma laboral; per l'establiment d'un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, la recuperació de les lleis socials vetades pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de tracte i oportunitats als centres de treball i per un servei públic de qualitat i amb unes condicions laborals dignes, motiu pel qual el sindicat reclama recuperar el 15% del poder adquisitiu que han perdut els treballadors públics.