El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona contra el judici del procés molt més que mig milió de persones al carrer, és «un canvi d'actitud dels catalans, que ara tornen a somriure».

El cap de l'Executiu català va assegurar que, arran de la manifestació, ha decidit esborrar la paraula «endarrere» del diccionari, i ha demanat a la ciutadania que faci el mateix. Torra va assistir a l'acte d'inauguració de l'Any Colla de Sabadell, que commemorarà a tot Catalunya els cent anys del cèlebre grup d'intel·lectuals liderat per Joan Oliver (Pere Quart), Francesc Tabal i Armand Obiols, a qui, durant l'acte, Torra va parafrasejar: «Ells volen devorar-nos i nosaltres lluitem per no ser devorats».

En la seva intervenció, Torra va assegurar que «modernitat i compromís» són les paraules clau que defineixen el grup, i va explicar que els membres de la Colla de Sabadell van lluitar a favor de la llibertat i l'autodeterminació. La Colla de Sabadell va revolucionar el panorama cultural català durant els anys 20.

Un dels principals objectius de l'Any Colla Sabadell és donar a conèixer el grup al voltant de Catalunya i en altres territoris de parla catalana, i buscar la influència que aquest col·lectiu d'intel·lectuals va exercir sobre altres ciutats i pobles.

A més del vermut-festa de presentació d'ahir, al programa d'activitats destaca també un simposi acadèmic i la posterior publicació dels debats que tindran lloc a la ciutat vallesana el 4 i 5 d'octubre, impulsat pel Col·lectiu Pere Quart, l'estrena d'un documental divulgatiu que ressegueix la història de la Colla a final d'any als Cines Imperial de Sabadell i una exposició itinerant en espais culturals i a la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Suport a l'autodeterminació

Mig centenar de persones van concentrar-se ahir a l'estació central de Brussel·les per reivindicar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i mostrar el seu suport als presos del judici del procés, en un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana de Brussel·les i Assemblea.cat.

La concentració també va tenir la presència dels tres exconsellers catalans exiliats a Bèlgica: Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret.

Puig va dir a Efe que l'acte va ser també «una crida al Parlament Europeu perquè doni veu als ciutadans que voten en llibertat com un dret, no com un crim».

Aquesta setmana els serveis de seguretat del Parlament Europeu van decidir prohibir l'acte que avui era previst que se celebrés a la seva seu de Brussel·les amb la presència del president de Catalunya, Quim Torra, i el seu antecessor exiliat a Bèlgica, Carles Puigdemont.

Paral·lelament, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que el judici del procés és «polític» i que, «per tant, la sentència ja deu estar escrita». Rovira va fer aquestes declaracions des de Ginebra, on viu com a exiliada.