22 de febrer de 2019
22.02.2019
Regió7

L'abat coneixia «rumors» d'abusos del monjo Soler abans del cas d'Hurtado

El primer denunciant d'abusos a Montserrat acusa el papa Francesc de no «prendre's seriosament» aquest tema

21.02.2019 | 23:47
L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, en una missa recent en la qual va fer referència als abusos

Miguel Hurtado, el primer denunciant d'abusos sexuals del monjo Andreu Soler de Montser-rat a menors d'edat, va gravar amb una càmera oculta l'any 2015 una conversa que va tenir amb l'abat del monestir, Josep Maria Soler, i ara l'ha divulgat, a través del diari El País. En la conversa, l'abat va admetre a Hurtado que, abans de conèixer el seu cas, ja li havien arribat «rumors» de presumptes abusos del monjo Soler els anys 70.

Hurtado va ser víctima dels abusos de Soler al final dels anys 90, quan era escolta a Montserrat. La seva família va denunciar el cas l'any 2000. En la conversa difosa ara, l'abat reconeix a Hurtado que el seu cas «no em va agafar de sorpresa» perquè «ja m'havien arribat rumors d'una altra època».

Tot i que l'abat no especifica si va poder confirmar mai aquests rumors, explica que els va denunciar a l'aleshores abat Cassià Just. Aquests possibles abusos del monjo Soler, concreta, s'haurien comès els anys 70 durant els caps de setmana al monestir de Santa Cecília, on s'organitzaven estades juvenils. «Hi havia rumors que hi havia relacions homosexuals», diu l'abat Soler en el vídeo, que afegeix desconèixer si hi havia menors d'edat.

Amb la difusió d'aquest vídeo gravat de forma oculta, Hurtado vol evidenciar que les paraules de l'abat en privat contradiuen el que ha dit Montserrat fins ara en públic, en què assegurava que mai no havien tingut coneixement d'abusos del monjo Soler abans de conèixer el cas d'Hurtado. De fet, des que ell va denunciar públicament el cas, ja han sortit nou víctimes més, tant dels anys 70, dels anys 80 com també de la dècada dels 90.

En declaracions a Europa Press, el monestir de Montserrat va rebutjar fer valoracions sobre aquest enregistrament i es va remetre a la comissió independent que van posar en marxa per investigar possibles abusos, en espera de les conclusions.

Crític amb el papa Francesc

D'altra banda, segons el mateix Hurtado, el papa Francesc «no es pren seriosament el problema» dels abusos sexuals. El que també ha estat la primera víctima en denunciar abusos a Montserrat es va mostrar profundament «decebut» durant el primer dia de la històrica cimera de bisbes per tractar sobre l'assumpte, convocada pel pontífex.

«Els punts de reflexió que el papa Francesc ha donat als bisbes són molt, molt fluixos. No inclouen la tolerància 0, no diu que qualsevol sacerdot que ha abusat d'un menor ha de ser expulsat immediatament, no parla de mecanismes de rendició de comptes perquè els bisbes encobridors o l'abat de Montserrat (acusat d'encobridor) siguin cessats del seu lloc de treball», va dir.

Es referia al document amb 21 idees que s'ha distribuït entre els participants, entre ells més de cent representants de les Conferències episcopals, per començar a treballar en aquesta cimera, que acabarà diumenge al Vaticà.

Hurtado, que, com altres homes, assegura haver estat agredit sexualment quan era adolescent pel monjo Andreu Soler, que va morir el 2008, va afegir que en el document «no parla d'una denúncia automàtica de tots els casos d'abusos sexuals, diu que depèn de la llei de cada país, i hi ha països que no protegeixen de manera adequada els menors».

El document tampoc no parla de «transparència, que els arxius de la perversió, els arxius canònics on hi ha tota l'evidència documental, es lliurin a les autoritats civils», va remarcar.

«Si això és el millor que el Papa ha d'oferir, aquesta cimera serà un fracàs absolut. No els servirà ni tan sols en l'àmbit de relacions públiques, ni de campanya de màrqueting», va assegurar. Segons la seva opinió, «això el que demostra és que hi ha hagut molt poca feina prèvia, molt poca preparació», i que «el papa Francesc no es pren seriosament el problema».

«Els bisbes, abats, cardenals ja han parlat amb les víctimes, cosa que fan periòdicament, i, malgrat escoltar els testimonis, en comptes de respondre de forma humana denunciant el delicte a la policia ho han encobert una vegada i una altra», va insistir. Per això, Hurtado va assenyalar que «l'Església catòlica està en temps de descompte», i que l'única cosa que serviria és que «hi hagi conseqüències», perquè «la majoria de víctimes hem estat catòlics i quan hem estat abusats, el primer que hem fet és dir-ho al bisbe. Per tant, se saben de memòria les nostres històries, fa 30 anys que les escolten, i això no servirà».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit