Un enfrontament entre indígenes i militars a la regió veneçolana de la Gran Sabana, situada a prop de la frontera amb Brasil, per facilitar o entorpir l'enviament de l'ajuda humanitària des del país veí, es va tancar amb un tiroteig que va causar almenys un mort. L'incident es va produir a primera hora del matí hora local, quan un comboi militar es va acostar a un lloc de control establert per veïns de la zona a la població de Kumarakapai. Quan els indígenes van intentar bloquejar el pas dels soldats, aquests van començar a disparar, segons testimonis citats pel diari nord-americà The Washington Post.

El president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, que es va autoproclamar el 23 de gener president encarregat de Veneçuela, va assegurar que dos efectius van disparar «ràfegues» de trets contra un grup de persones que havien erigit un «lloc de control». «El resultat d'aquest crim ha estat de 12 persones ferides i una morta. La nostra solidaritat amb ells. No quedarà impune», va lamentar Guaidó a Twitter. Mitjans locals van identificar la víctima mortal com una dona de 42 anys, tot i que The Washington Post i El Nacional van elevar a dos els morts.

Guaidó va instar les Forces Armades a entregar els responsables de l'«assassinat» o assumir les responsabilitats que se n'imputen. «Decideixin de quin costat estan en aquesta hora definitiva», va dir, en una crida expressa als oficials Jesús Mantilla Oliveros i Alberto Mirtiliano Bermúdez. El president de l'Assemblea Nacional va proposar a «tots els militars» que deixin clar «com volen ser recordats», en un nou missatge perquè donin suport a l'entrada d'ajuda humanitària des de països veïns.

La dieta dels veneçolans s'ha tornat cada vegada més deficient en vitamines i proteïnes a causa del control de divises que restringeix les importacions d'aliments i a salaris que no estan al nivell d'una inflació de gairebé dos milions per cent registrada l'any passat. La creixent desnutrició és una de les raons que esgrimeix el líder de l'oposició veneçolana, a qui desenes de països reconeixen com a cap d'Estat interí del país, per tirar endavant un pla de portar aliments i medicines al país a partir d'avui. La iniciativa opositora és rebutjada pel president del país, Nicolás Maduro, qui nega que hi hagi una crisi humanitària a la nació i cataloga el projecte dels seus rivals com un xou que busca soscavar les bases del seu Govern.